O. Scholzas sako norįs Kinijos vaidmens siekiant teisingos taikos Ukrainoje

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) antradienį pareiškė, kad tikisi, jog Berlynui ir Pekinui pavyktų padėti pasiekti teisingą taiką Ukrainoje, jam Pekine susitikus su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu).

Kancleris į Kiniją atvyko sekmadienį, lydimas didelės ministrų ir verslo lyderių delegacijos. Tai jo antras vizitas į Azijos milžinę nuo to laiko, kai pradėjo vadovauti Vokietijos vyriausybei.

Savo naujausio vizito metu jis aplankė pietvakarinį Čongčingą, finansų sostinę Šanchajų ir Pekiną, tačiau jam tenka apsukriai balansuoti, mat jis siekia sustiprinti ekonominius ryšius su didžiausia Berlyno prekybos partnere.

Antradienį susitikęs su Xi Jinpingu Pekino svečių namuose „Diaoyutai“, O. Scholzas kinų lyderiui pasakė besitikintis aptarti, „kaip galime daugiau prisidėti prie teisingos taikos Ukrainoje“.

Kinija tvirtina esanti neutrali karo Ukrainoje klausimu, tačiau ji sulaukė kritikos, kad tiesiai nepasmerkė Maskvos invazijos.

Be to, Kinija ir Rusija pastaraisiais metais sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, o jų strateginė partnerystė nuo invazijos į Ukrainą prieš daugiau kaip dvejus metus tik auga.

O. Scholzas pabrėžė, kad „Rusijos agresijos karas Ukrainoje ir Rusijos ginklavimasis turi labai didelės neigiamos įtakos saugumui Europoje“, nurodoma kanclerio biuro pateiktame įraše.

„Jie tiesiogiai veikia mūsų pamatinius interesus“, – kalbėjo kancleris ir pridūrė, kad jie „kenkia visai tarptautinei tvarkai, nes pažeidžia Jungtinių Tautų chartijos principą“.

Vokietijos kancleris susitikimo metu taip pat palietė temas, kuriomis, jo teigimu, abi šalys galėtų bendradarbiauti, pavyzdžiui, kovą su klimato kaita.

Tik drauge dirbdami galėsime rasti sprendimus klimato kaitai sustabdyti ir suvaldyti pereigą prie žaliosios energetikos socialiai teisingu būdu.

„Tik drauge dirbdami galėsime rasti sprendimus klimato kaitai sustabdyti ir suvaldyti pereigą prie žaliosios energetikos socialiai teisingu būdu“, – teigė O. Scholzas.

Anksčiau Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad O. Scholzas su Xi Jinpingu neformaliai pasikalbės prie arbatos puodelio Pekine.

Kancleris taip pat antradienį susitiks su premjeru Li Qiangu (Li Čiangu), posėdžiaus Vokietijos ir Kinijos ekonomikos komitete ir surengs spaudos konferenciją.

O. Scholzo vizitas vyksta tuo metu, kai daugelis Vokietijos Vakarų sąjungininkių konfrontuoja su Kinija įvairiais prekybos klausimais.

Briuselyje atliekami keli tyrimai dėl Kinijos įmonių valdomų saulės baterijų, vėjo turbinų ir elektrinių automobilių gamintojų.

Tuo metu Jungtinės Valstijos tiria, kokią grėsmę nacionaliniam saugumui kelia automobiliuose esančios kiniškos technologijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių