O. Syrskis: Rusija ginkluote pranoksta Ukrainą santykiu 6 prie 1

  • Teksto dydis:

Rusija ginkluote šešiskart lenkia Ukrainos pajėgas fronto linijose, dėl to prarandami kariai ir pozicijos, neseniai paskirtas Ukrainos vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis pareiškė penktadienį paskelbtame retame interviu.

„Prieš kelias dienas priešo pranašumas pagal iššautos amunicijos kiekį buvo maždaug šeši prie vieno“, – O. Syrskis sakė naujienų agentūrai „Ukrinform“.

„Gynybos pajėgos dabar vykdo užduotis visoje didžiulėje fronto linijoje, turėdamos mažai ginklų ir šaudmenų arba visai jų neturėdamos“, – perspėjo jis, sakydamas, kad kai kuriose vietovėse padėtis yra įtempta.

O. Syrskis kariuomenės vado pareigas pradėjo eiti vasarį, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido populiarųjį jo pirmtaką Valerijų Zalužną.

O. Syrskis pridūrė, kad pastaraisiais mėnesiais ir savaitėmis Rusija „gerokai suaktyvino aviacijos veiklą, naudodama valdomas aviacines bombas, kurios naikina mūsų pozicijas“.

Ukraina siekia, kad Jungtinių Valstijų Kongresas priimtų vis atidėliojamą 60 mlrd. dolerių (55,34 mlrd. eurų) karinės pagalbos Kyjivui paketą.

Šių pozicijų puolimas be veiksmingos oro paramos mums kainavo žmonių ir įrangos nuostolių.

„Tikimės iš savo partnerių gauti daugiau oro gynybos sistemų ir, svarbiausia, raketų, – teigė O. Syrskis. – Būtume dar dėkingesni, jei ši pagalba būtų teikiama greičiau ir pakankamais kiekiais.“

Ukraina prarado teritorijų, kurias „neabejotinai būtų išsaugojusi“ turėdama „pakankamą oro gynybos sistemų ir artilerijos sviedinių skaičių“, sakė vyriausiasis vadas.

„Turime pripažinti, kad per puolimą Charkive negalėjome pasiekti didesnės sėkmės, nes mums trūko išteklių“, – teigė O. Syrskis.

„Buvo pažeistas mūsų gynybos vientisumas“

2022 metais Ukraina atkovojo iš Rusijos teritoriją netoli rytinio Charkivo miesto, tačiau Rusija toliau puola šį pasienio regioną.

O. Syrskis perspėjo Rusiją nebandyti atkovoti antrojo pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo, sakydamas, kad tai jai būtų pražūtinga.

„Išteklių ir reikiamo kiekio amunicijos trūkumas rusams leido giliai įsikasti į žemę Ukrainos pietuose, Zaporižios regione“, – pridūrė O. Syrskis.

Rusija pietuose įrengė sunkiosios gynybos linijas, kurių Ukrainai nepavyko pralaužti per praėjusių metų vasaros kontrpuolimą.

„Šių pozicijų puolimas be veiksmingos oro paramos mums kainavo žmonių ir įrangos nuostolių“, – teigė O. Syrskis.

„Naujausias atvejis yra Avdijivka“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje netoli rytuose esančio Donecko įsikūrusį pasienio miestą, kurį Rusija užėmė vasarį.

„Dėl nuolatinio bombardavimo valdomomis aviacinėmis bombomis buvo pažeistas mūsų gynybos vientisumas“, – sakė O. Syrskis.

„Neigiamos įtakos turėjo ir tai, kad trūko šaudmenų mūsų artilerijai, – pridūrė jis. – Kad išvengtume apsupimo ir išsaugotume gyvybes, nusprendžiau pasitraukti iš Avdijivkos.“


Šiame straipsnyje: Oleksandras SyrskisGinkluotėRusijapranoksta Ukrainąkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių