Pasipiktinęs popiežiaus pareiškimais dėl abortų, Belgijos premjeras iškvietė Vatikano ambasadorių

Ketvirtadienį Belgijos ministras pirmininkas Alexanderas De Croo sakė iškvietęs Vatikano ambasadorių dėl popiežiaus Pranciškaus žodžių, pasakytų per vizitą praėjusią savaitę, jog šalies abortų įstatymai yra „žudikiški“.

Kalbėdamas parlamente, A. De Croo šias pastabas pavadino „nepriimtinomis“ ir pridūrė pakvietęs aukščiausiąjį Šventojo Sosto diplomatą šalyje, apaštališkąjį nuncijų, „diskusijoms“ šiuo klausimu.

„Mano žinia apaštaliniam nuncijui bus labai aiški: tai, kas įvyko, yra nepriimtina“, – sakė premjeras. „Mums nereikia pamokų, kaip mūsų įstatymų leidėjai demokratiškai priima įstatymus. Laimei, laikai, kai bažnyčia diktavo įstatymus mūsų šalyje, seniai praėjo“, – sakė jis.

87 metų Pranciškus sulaukė kritikos dėl savo pozicijos moterų atžvilgiu, pareikštos per tris dienas trukusį vizitą. Per viešnagę iš Argentinos kilęs pontifikas pagerbė velionį Belgijos karalių Bodueną, viešai pasisakiusį prieš abortus. 1990 m. Boduenas atsisakė pasirašyti įstatymą, panaikinantį bausmes už abortus, jis rėmėsi asmeniniais įsitikinimais.

Monarcho kapą aplankęs Pranciškus kaip „žudikišką“ apibūdino įstatymą, priimtą karaliui laikinai atsisakius savo funkcijų, kad nereikėtų jo patvirtinti. Vėliau jis palygino abortus atliekančius gydytojus su samdomais žudikais.

Katalikų bažnyčios vadovas ir anksčiau yra taip kalbėjęs. Tačiau pastarieji jo komentarai sukėlė pasipiktinimą Belgijoje, ypač tokiu opiu metu. Planai pratęsti aborto terminą iki 18 nėštumo savaitės buvo sustabdyti, nes partijos, kurios dabar derasi dėl vyriausybės sudarymo po birželį vykusių rinkimų, šiuo klausimu nesutaria.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių