Penkios Belgijos partijos sutarė pradėti derybas dėl koalicinės vyriausybės

Belgijoje penkios partijos susitarė pradėti oficialias derybas dėl koalicinės vyriausybės, vadovaujamos flamandų konservatorių lyderio Barto de Weverio (Barto De Veverio).

Ši žinia buvo paskelbta praėjus mėnesiui po parlamento rinkimų, kurie sustiprino dešiniojo sparno partijų pozicijas.

Trečiadienį partijos N-VA, dešimtmetį valdančios olandiškai kalbantį Flandrijos regioną, vadovas B. De Weveris susitiko su Nyderlandų karaliumi Philippe'u (Filipu) ir buvo paprašytas sudaryti koaliciją.

Paprastai koaliciją sudaręs asmuo tampa ministru pirmininku.

Pranešama, kad dar keturios partijos tariasi dėl vyriausybės sudarymo: Reformistų judėjimas ir „Les Engages“ prancūzakalbėje Valonijoje, taip pat krikščionys demokratai ir kairioji „Vooruit“ Flandrijoje.

Šios penkios partijos 150 vietų Belgijos parlamente turi 81 mandatą. Antradienį jie susitarė oficialiai pradėti derybas dėl koalicinės vyriausybės.

„Dabar prasidės tikrosios derybos“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė deryboms artimas šaltinis.

Birželio 9 dieną vykusius visuotinius rinkimus, kurie vyko tą pačią dieną kaip ir rinkimai į Europos Parlamentą, laimėjo dešinieji ir centro dešinieji.

Po šių rinkimų kadenciją baigianti ministro pirmininko Alexanderio De Croo (Aleksandro De Kro) vyriausybė neteko daugumos parlamente.

A. De Croo lieka laikinuoju vyriausybės vadovu, kol bus paskirtas jo įpėdinis.

Karališkieji rūmai nurodė, kad B. De Weveris mėnesio pabaigoje karaliui turės pranešti apie vyriausybės formavimo pažangą.

Praėjusį kartą po 2019 metų balsavimo septynių partijų koalicijai suformuoti prireikė 493 dienų. Visų laikų rekordas buvo 2010–2011 metais, kai vyriausybė buvo formuojama 541 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių