Pigiau nei parduotuvės maišelis: atitikus tam tikrus reikalavimus – namai už keliolika centų

Kroatijoje Legrado miestelio valdžia siūlo namus už vieną kuną – prieš euro įvedimą galiojusią Kroatijos monetą. Apleistą namą galima įsigyti už 13 euro centų, bet yra tam tikrų sąlygų.

Legradas yra visiškai kitoje Kroatijos pusėje, prie pat sienos su Vengrija. Bet jis taip pat yra tik apie 60 km nuo sostinės Zagrebo, todėl vietos valdžios sumanymas – parduoti senus namus po vieną kuną – pavyko.  

„Gavau mokėjimo kvitą, kuris buvo 13 centų. Sumokėjau per mobiliąją bankininkystę, esu namo savininkė. Esu gamtos žmogus, todėl tikrai negalėčiau likti Zagrebe ilgesniam laikui. Jei galvočiau apie buto pirkimą, man nėra realu mokėti 130 tūkst. eurų už nedidelį 50 kv. m butą“, – teigė namo už 13 centų savininkė Matea Komčar. 

Iš tikrųjų tai yra vietos demografijai gelbėti skirtos programos dalis. Taip, apleistus namus parduoda už dyką, bet juos žmonės privalo sutvarkyti ir įsikelti gyventi per penkis metus. Svarbiausia – juose praleisti bent penkiolika ateinančių metų.

Paskutinio gyventojų surašymo duomenimis, Legrade gyvena 1,9 tūkst. gyventojų, o šiomis bei kitomis demografinėmis priemonėmis jau pasinaudojo apie 150 žmonių. 

„Man buvo juokinga, bet, laimei, mano tėvas yra statybininkas, todėl dar prieš mums įsigyjant namą jis jau turėjo tūkstantį idėjų ir mane įkvėpė“, – tikino M. Komčar.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Tie, kurie norėtų nusipirkti namą už tokią kainą, už kurią parduotuvėje nenusipirktų net maišelio, turi būti jaunesni nei 45 metų. Pageidautina – su vaikais. 

Kol kas miestelio valdžia jau suteikė finansinės paramos namų renovacijai jaunoms šeimoms iš visos Kroatijos – maždaug 130 žmonių, iš kurių apie 60 yra vaikai.

„Pradėjome šienauti, buvo daug žolės, todėl judame negreitai. Per 1,5–2 metus, manau, susitvarkysime. Bet mes vis tiek turime savo namą, tai svarbiausia, kad kažkas, ko laukei visą gyvenimą, vieną dieną išsipildys“, – kalbėjo namo už 13 centų savininkė Valentina Pilič.

Legrado valdžia ypatingai remia šeimas su vaikais. Bet namą už vieną senąją kuną gali įsigyti bet kuris ne pensinio amžiaus žmogus, neteistas ir norintis įsikurti žalioje Kroatijos provincijoje, nors šias žemes tarp Vengrijos ir Kroatijos sostinių sunku pavadinti atokiomis ir menkai civilizuotomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių