Policija: Danija nutraukia tyrimą dėl „Nord Stream“ dujotiekių sabotažo

Danijos policija pirmadienį pranešė, kad nutraukia savo tyrimą dėl 2022 m. įvykdyto „Nord Stream“ dujotiekių, jungiančių Rusiją ir Vokietiją, sabotažo.

„Remdamosi tyrimu, valdžios institucijos gali daryti išvadą, kad dujotiekių sabotažas buvo tyčinis“, – pranešime sakė Kopenhagos policija.

„Taip pat nustatyta, kad nėra reikiamo pagrindo Danijoje siekti baudžiamosios bylos“, – priduriama pranešime.

Kaimyninė Švedija nuosavą tyrimą nutraukė vasario pradžioje, motyvuodama jurisdikcijos stoka, o tai reiškia, kad dabar tyrimą dėl nuotėkių atlieka tik Vokietija.

Dviejuose „Nord Stream“ dujotiekiuose prie Danijos Bornholmo salos buvo pastebėti keturi dideli dujų nuotėkiai. Seismologijos institutai prieš tai užfiksavo du povandeninius sprogimus.

Šie vamzdynai buvo geopolitinės įtampos centre, kai Rusija, galimai kerštaudama už Vakarų sankcijas, kurių ji susilaukė dėl savo invazijos į Ukrainą, prisuko dujų čiaupą Europai.

Nors nuotėkiai įvyko tarptautiniuose vandenyse, du iš jų buvo pastebėti Danijos, o kiti du – Švedijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Šie dujotiekiai tuo metu nebuvo eksploatuojami, tačiau juose vis vien buvo dujų.

Danija, Švedija ir Vokietija inicijavo tyrimus dėl sprogimų.

Kopenhagos policija tvirtino, kad tyrimas, kuris buvo atliekamas kartu su Danijos žvalgybos tarnyba PET, buvo „sudėtingas ir didelis“. Ji pridūrė, kad negali pateikti daugiau komentarų.

Po incidentų pasirodė įvairių teorijų, kuriose pirštu bedama į Ukrainą, Rusiją arba JAV. Visos šios šalys savo sąsajas neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tyrinėtojas

Tyrinėtojas portretas
Kai tik paaiškėjo kad prieš Rusijos - Vokietijos dujotakį teroro aktą įvykdė USA, nieko kito nebuvo galima tikėtis - tik tyrimo nutraukimo.

Anonimas

Anonimas portretas
Reikia but visišku debilu, kad tikėti ka rašo Lietuvos spauda.

Cja

Cja portretas
Kažkodėl vakarai JTO organizacijoj nepritarė Rusijos siūlymui sudaryti komisiją ištirti dujotiekio sprogdinimams. Tai vadinasi, kaip ir rašė liet žiniasklaida, rusai ir susisprogdino savo 20 milijardų vertės dujotiekį
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių