Popiežiaus pasiuntinys išvyko į Vašingtoną aptarti Ukrainos vaikų padėtį

  • Teksto dydis:

Popiežiaus Pranciškaus taikos pasiuntinys pirmadienį išvyko į Vašingtoną dalyvauti Šventojo Sosto iniciatyvose dėl taikos Ukrainoje, tikėdamasis paremti humanitarines operacijas, ypač susijusias su vaikais, pirmadienį pranešė Vatikanas.

Kardinolo Matteo Zuppi (Matėjaus Dzupio) vizitas, truksiantis iki trečiadienio, vyksta po naujausios jo misijos Maskvoje ir ankstesnio vizito Kyjive, kur susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

M. Zuppi yra Katalikų Bažnyčios taikos iniciatyvų veteranas, kuriam Pranciškus pavedė pabandyti rasti taikos kelius tarp kariaujančių pusių.

Maskvoje M. Zuppi susitiko su rusų vaiko teisių komisare Marija Lvova-Belova ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovu patriarchu Kirilu, tvirtai remiančiu karą.

Pranciškus atsižvelgė į Ukrainos prašymą įsikišti, padedant grąžinti ukrainiečių vaikus, išvežtus į Rusiją po Maskvos invazijos. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) yra išdavęs M. Lvovos-Belovos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderius, apkaltinęs juos vaikų grobimu iš Ukrainos. Rusijos pareigūnai neigia bet kokius priverstinius įvaikinimus, sakydami, kad kai kurie ukrainiečių vaikai yra globojami.

Pranciškus yra sakęs, kad tikisi, jog Šventasis Sostas gali palengvinti šeimų susijungimą, panašiai kaip Vatikanas prisidėjo prie apsikeitimo belaisviais.

Pirmadienį Vatikano atstovas spaudai pareiškė, kad M. Zuppi vyks į Vašingtoną kartu su Vatikano valstybės sekretoriato pareigūnu. Išsamesnės informacijos apie tai, su kuo jis susitiks JAV sostinėje, nepateikta.

„Vizitas vyksta misijos, kuria siekiama skatinti taiką Ukrainoje, kontekste ir juo siekiama pasikeisti idėjomis ir nuomonėmis apie tragišką dabartinę padėtį bei paremti humanitarines iniciatyvas, kuriomis siekiama palengvinti labiausiai nukentėjusių ir pažeidžiamų žmonių, ypač vaikų, kančias“, – sakoma pareiškime.

Pranciškus ne kartą ragino nutraukti karą, bet susilaikė nuo atviros kritikos Maskvai – tai dalis Vatikano tradicijos išlaikyti diplomatinį neutralumą konfliktuose, tikintis, kad jis gali atlikti užkulisinį vaidmenį kuriant taiką.

Jis suerzino JAV ir jų sąjungininkes pakartodamas Maskvos argumentą, esą NATO „lojo prie jos vartų“, ir užsiminęs apie panašius Ukrainos ir Rusijos nuostolius.

Jis tvirtino, kad Ukraina turi teisę į savigyną, tačiau aštriai kritikavo ginklų pramonę, sakydamas, kad Vakarų šalių ginklų tiekimas Ukrainai gali būti amoralus, „jei tai daroma siekiant išprovokuoti dar didesnį karą, parduoti ginklus arba atsikratyti senų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių