Popiežius teisinasi, kad neketino aukštinti Rusijos imperializmo

  • Teksto dydis:

Vatikanas antradienį stengėsi sušvelninti nesutarimus su Ukraina po to, kai Kyjivas apkaltino popiežių Pranciškų skleidžiant imperinę propagandą vaizdo žinutėje jauniems rusų katalikams.

Vienoje Sankt Peterburgo katalikų bažnyčioje susirinkusiems žmonėms popiežius teigė, kad „jūs esate didžiosios Rusijos – didžiųjų šventųjų, karalių, Petro Didžiojo, Jekaterinos II, rusų tautos, kurioje tiek daug kultūros, tiek daug žmogiškumo, vaikai“, sakoma internete paskelbtame vaizdo įraše.

„Niekada nepamirškite šio didingo palikimo. Jūs esate didžiosios motinos Rusijos įpėdiniai. Eikite pirmyn“, – pridūrė jis.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka pareiškė, kad popiežiaus kalba buvo „labai apgailėtina“.

„Būtent tokia imperialistine propaganda, „dvasiniais ryšiais“ ir „būtinybe“ gelbėti „didžiąją motiną Rusiją“ Kremlius pateisina tūkstančių ukrainiečių žudymą ir šimtų Ukrainos miestų bei kaimų naikinimą“, – sakė jis vėlai pirmadienį.

„Labai gaila, kad rusų didžiavalstybinės ambicijos, kurios iš esmės prisideda prie chroniško Rusijos agresyvumo, sąmoningai ar nesąmoningai sklinda iš popiežiaus lūpų, kurio misija, mūsų supratimu, yra būtent atverti Rusijos jaunimo akis į destruktyvų dabartinės Rusijos vadovybės kursą“, – sakė O. Nikolenka.

Vatikano atstovas Matteo Bruni (Matėjas Brunis) antradienį išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad pontifiko pastabos buvo skirtos „padrąsinti jaunimą saugoti ir skatinti visa, kas teigiama didžiajame Rusijos kultūriniame ir dvasiniame pavelde“.

Niekada nepamirškite šio didingo palikimo. Jūs esate didžiosios motinos Rusijos įpėdiniai. Eikite pirmyn.

Popiežiaus pastabos „tikrai nebuvo skirtos imperinei logikai ir valdžios asmenybėms išaukštinti“.

Popiežius Pranciškus nuolat ragina siekti taikos Ukrainoje, nors pirmaisiais mėnesiais po Rusijos invazijos 2022-ųjų vasarį jis sulaukė kritikos dėl to, kad neįvardijo Maskvos kaip agresorės.

Anksčiau šiais metais jis paskyrė įtakingą kardinolą taikos pastangoms, kuris nuo to laiko lankėsi Maskvoje ir Kyjive.

Vatikano oficialus žiniasklaidos portalas pranešė apie rugpjūčio 25 dieną paskelbtą popiežiaus vaizdo pranešimą, skirtą Rusijos jaunimo dienai, tačiau nepateikė nei vaizdo įrašo, nei konkrečių citatų, kurioms prieštaravo Kyjivas.

Vietoj to popiežius ragino Rusijos jaunuolius būti „taikos amatininkais“ ir „sėti susitaikymo sėklas“.

Kremlius savo ruožtu palankiai įvertino popiežiaus pastabas.

„Pontifikas išmano Rusijos istoriją. Tai labai gerai“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.


Šiame straipsnyje: Popiežiusaukštino Rusijos imperializmąVatikanasUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių