Pradiniai rezultatai: C. Sheinbaum didele persvara išrinkta Meksikos prezidente

  • Teksto dydis:

Meksikos prezidente sekmadienį didele persvara išrinkta valdančiosios partijos kandidatė Claudia Sheinbaum (Klaudija Šeinbaum), rodo preliminarūs oficialūs rezultatai.

Pirmoji moteris prezidento poste žymi svarbią ribą šaliai, kur smurto lyties pagrindu lygis labai aukštas.

61 metų buvusi sostinės merė gavo maždaug 58–60 proc. balsų ir daugiau kaip 30-ia procentinių punktų aplenkė savo pagrindinę varžovę – opozicijos kandidatę Xochitl Galvez (Sočitl Galves), paskelbė Nacionalinis rinkimų institutas.

C. Sheinbaum pirmadienį pažadėjo, kad nenuvils Meksikos.

„Aš jūsų nenuvilsiu“, – sakė ji, preliminariems oficialiems rezultatams parodžius, kad ji laimėjo rinkimus.

Minios šalininkų su vėliavomis dainavo ir šoko, Meksiko pagrindinėje aikštėje švęsdamos C. Sheinbaum pergalę.

Žmonės aktyviai balsavo visoje šalyje, nepaisydami smurto atvejų rajonuose, kur siautėja narkotikų karteliai.

Po ypač kruvinos rinkimų kampanijos, kai buvo nužudyta kone trys dešimtys kandidatų į vietos valdžios struktūras, balsavusiems žmonėms apsaugoti buvo dislokuota tūkstančiai karių.

Anksčiau C. Sheinbaum gyrė rinkimų dieną ir pavadino ją istorine.

Atidavusi savo balsą ji sakė, kad balsavo ne už save, o už 93 metų kairiųjų veteranę Ifigenią Martinez (Ifigeniją Martines), pagerbdama jos kovą.

„Tegyvuoja demokratija!“ – sakė C. Sheinbaum.

Pasibaigus balsavimui X. Galvez paragino savo šalininkus atidžiai stebėti balsų skaičiavimą.

„Varžomės su autoritarizmu ir galia, o jie gali padaryti bet ką“, – sakė 61 metų senatorė ir verslininkė, turinti indėniškų šaknų.

Tačiau pirmadienį X. Galvez pripažino savo pralaimėjimą.

„Prieš kelias minutes susisiekiau su dr. Claudia Sheinbaum, kad pripažinčiau rinkimų rezultatus“, – pasakė ji savo šalininkams, susirinkusiems viename Meksiko viešbutyje.

Meksikos rinkėjos džiaugėsi perspektyva moteriai pasiekti aukščiausią politinį postą šalyje, kur kasdien nužudoma po maždaug 10 moterų ir mergaičių.

 

Transformacija

Meksikos rinkėjos džiaugėsi perspektyva moteriai pasiekti aukščiausią politinį postą šalyje, kur kasdien nužudoma po maždaug 10 moterų ir mergaičių.

„Prezidentė moteris reikš transformaciją šaliai ir mes tikimės, kad ji daugiau nuveiks dėl moterų“, – sostinėje sakė 55 metų valytoja Clemencia Hernandez (Klemensija Hernandes).

„Daug moterų yra pavergtos savo partnerių. Joms neleidžiama išeiti iš namų dirbti“, – sakė ji.

30-metė Daniela Perez (Daniela Peres) sakė, kad moteris prezidento poste būtų istorinis dalykas, net jei nė viena iš dviejų pagrindinių kandidačių nėra „visiškai feministė“.

„Dar turime pamatyti jų pozicijas dėl moterų teisių [padėties] gerinimo, moterų nužudymų problemos, kuri tapo nevaldoma, sprendimo, didesnės paramos moterims“, – pridūrė ši logistikos kompanijos vadybininkė.

Daugiausiai gyventojų – 129 mln. – turinčioje ispanakalbėje pasaulio valstybėje balsuoti užsiregistravo beveik 100 mln. žmonių.

C. Sheinbaum populiarumą didele dalimi nulėmė kadenciją baigiantis prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) – taip pat kairiųjų atstovas ir jos mentorius. Jo populiarumas yra daugiau kaip 60 proc., bet jis gali dirbti tik vieną kadenciją.

50 metų Reina Balbuena, prekiaujanti gatvės maistu, sakė balsavusi už C. Sheinbaum todėl, kad valdančioji partija „Morena“ labai remia vyresnius žmones, vaikus.

Likus kelioms valandoms iki balsavimo pradžios vienoje vakarinėje valstijoje buvo nužudytas vienas vietos kandidatas.

 

„Apkabinimai, o ne kulkos“

Šalyje, kurioje politika, korupcija ir nusikalstamumas glaudžiai persipynę, narkotikų karteliai labai stengėsi užtikrinti sau palankių kandidatų pergalę.

Likus kelioms valandoms iki balsavimo pradžios vienoje vakarinėje valstijoje buvo nužudytas vienas vietos kandidatas, pranešė pareigūnai. Per šį rinkimų sezoną buvo nužudyti dar mažiausiai 25 kandidatai, rodo oficialūs duomenys.

Centrinėje Pueblos valstijoje du žmonės žuvo nežinomiems asmenims užpuolus rinkimų apylinkes pavogti dokumentų, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis vietos saugumo struktūrose.

Dėl smurto buvo sustabdytas balsavimas dviejose savivaldybėse pietinėje Čiapaso valstijoje.

C. Sheinbaum žadėjo tęsti prieštaringai vertinamą A. M. Lopezo Obradoro kovos su nusikalstamumo priežastimis strategiją „apkabinimai, o ne kulkos“.

X. Galvez savo ruožtu žadėjo griežtesnę poziciją su karteliais siejamo smurto atžvilgiu ir skelbė, kad „apkabinimai nusikaltėliams baigėsi“.

Nuo 2006 metų, kai vyriausybė pavedė kariuomenei kovoti su narkotikų kontrabanda, žuvo daugiau kaip 450 tūkst. žmonių, o dar dešimtys tūkstančių dingo be žinios.

Būsimai prezidentei taip pat teks susidurti su daugybe kitų iššūkių, įskaitant migracijos valdymą ir keblius santykius su kaimyninėmis Jungtinėmis Valstijomis.

Sekmadienį meksikiečiai taip pat rinko Kongreso narius, kelių valstijų gubernatorius ir daugybę vietos valdžios pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Meksikos iliuzija "grande"

Meksikos iliuzija "grande" portretas
Greičiausiai jankių marionetė, todėl išgyveno. Nieko gero ji nepadaris , klausimas kiek blogio ji su savimi atneš, nes jau buvo merė sostinės ir nieko gero nenuveikė ten.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių