„Re:Baltica“: Rusijos kuruojamas fondas rėmė prokremliškus aktyvistus Latvijoje

Latvijoje veikiantis fondas „Pravfond“, kurį prižiūri Rusijos užsienio reikalų ministerija, finansavo prokremliškų aktyvistų gynybą teismuose bei pastangas gerinti europarlamentarės Tatjanos Ždanokos iš Latvijos rusų sąjungos įvaizdį, žiniasklaidai pranešus apie jos ryšius su Rusijos žvalgyba, pranešė tiriamosios žurnalistikos grupė „Re:Baltica“.

Pranešime cituojami dokumentai, kuriuos Danijos visuomeninė televizija gavo iš vienos saugumo tarnybos Europoje.

„Fond podderžki i zaščity prav sootečestvennikov, proživajuščich za rubežom“ („Užsienyje gyvenančių tėvynainių paramos ir teisių apsaugos fondo“, „Pravfond“) deklaruojama misija yra ginti „rusų pasaulio“ vertybes remiančius asmenis Latvijoje ir kitose šalyse.

„Re:Baltica“ pažymi, kad Latvijoje šis fondas daug metų finansavo vietinių Kremliaus įtakos agentų ir jų advokatų veiklą.

Daug šių agentų dabar yra apkaltinti pagalba Rusijai ir neapykantos kurstymu.

Fondas aktyviai veikė Latvijoje nuo jo įkūrimo 2012-aisiais iki Rusijos didelio masto invazijos į Ukrainą. Mažiausiai 10 vietos organizacijų gaudavo pinigų iš „Pravfond“.

Didžiausi „Pravfond“ pinigų gavėjai Latvijoje yra dvi asociacijos: „Tiesiskas aizsardzibas centrs“ („Teisinės gynybos centras“) ir „Latvijas Cilvektiesibu komiteja“ („Latvijos žmogaus teisių komitetas“). Jos  2014–2022 metais iš „Pravfond“ gavo atitinkamai 356 tūkst. ir 362 tūkst. eurų.

Rusų tėvynainių organizacijų metinės ataskaitos rodo, kad Rusijos fondų joms teikiama parama po Maskvos invazijos į Ukrainą išseko.

Valstybinė saugumo tarnyba sako, kad taip nutiko dėl įspėjimų šioms organizacijoms neteikti jokios pagalbos valstybei agresorei.

Reikšmingą vaidmenį suvaidino ir bankų atsisakymas aptarnauti pervedimus iš Rusijos. Praėjusią vasarą pats „Pravfond“ buvo įtrauktas į Europos Sąjungos sankcijų sąrašą, ir tai reiškia, kad gauti pinigų iš šio fondo dabar yra įstatymo pažeidimas.

„Tiesiskas aizsardzibas centrs“ vadovė Ludmila Sisojeva yra sakiusi, kad asociacijos veikla nėra politinė ir kad iš esmės ji padeda pensininkams socialiniais klausimais, pavyzdžiui, dėl pensijų. Kadangi pinigų iš Maskvos nebegaunama, asociacija nebenuomoja patalpų, jos darbuotojai dirba iš namų ir padeda tėvynainiams telefonu, sakė L. Sisojeva.

„Latvijas Cilvektiesibu komiteja“, kuriam vadovauja T. Ždanokos bendražygis Vladimiras Buzajevas, gindavo prokremliškus aktyvistus. Dabartinės situacijos organizacija nekomentavo.

Gauta informacija rodo, kad prokremliški aktyvistai gaudavo finansavimą teisinėms išlaidoms tiesiogiai iš „Pravfond“, taip pat ir per apsilankymus Rusijoje.

Šį pavasarį Rusijos užsienio reikalų ministerijos patvirtintoje fondo ataskaitoje sakoma, kad „Pravfond“ pastaraisiais metais padėjo apmokėti teisines išlaidas keliems Latvijos piliečiams, kaltintiems tokiais dalykais kaip Georgijaus juostos nešiojimas viešoje vietoje ar veikimas prieš nacionalinio saugumo interesus.

Saugumo tarnyba mano, kad kai kurie prokremliški aktyvistai dabar yra neveiklūs, nes anksčiau dirbdavo pirmiausia dėl merkantilinių priežasčių – paprasčiausiai norėdami gauti pinigų iš Maskvos. Pasak tarnybos, lėšų srautui išsekus šie žmonės prarado susidomėjimą Rusijos politikos klausimų propagavimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių