Rusija įkalino aktyvistą už pasisakymus socialiniuose tinkluose apie Bučą ir V. Putiną

  • Teksto dydis:

Rusija penktadienį skyrė ilgalaikę laisvės atėmimo bausmę politiniam aktyvistui už Maskvos karą Ukrainoje kritikuojančius įrašus socialiniuose tinkluose.

Kaltinimai pateikiami vis daugiau rusų, kurie pasisakė prieš didelio masto Kremliaus puolimą Ukrainoje, pradėtą 2022-ųjų vasarį.

Jekaterinburgo, esančio centrinėje Rusijos dalyje, karinio teismo atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad aktyvistas Ričardas Rouzas buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti.

Jis buvo sulaikytas praėjusių metų balandį po to, kai pasidalino vaizdo įrašu, kuriame Rusijos pajėgos kaltinamos pažeidimais Bučoje – miestelyje netoli Ukrainos sostinės, kuris buvo okupuotas kelias savaites, teigė Rusijos teisių padėties stebėjimo grupė „OVD-Info“.

Pareigūnai apkaltino jį dezinformacijos skleidimu, o vėliau, radę įrašą, kuriame raginama nužudyti prezidentą Vladimirą Putiną, kad būtų nutrauktas karas Ukrainoje, iškėlė 38-erių R. Rouzui su terorizmu susijusią bylą.

2022-ųjų balandį buvo sulaikyta jo žmona Marija Rouz, kuri buvo paleista, laukiant teismo proceso, pranešė „OVD-Info“.

Grupė teigė, kad ji pabėgo į Armėniją, kur buvo sulaikyta ir kur kartu su sūnumi jai grasinta ekstradicija. Ji buvo paleista ir pabėgo į Lenkiją, teigė „OVD-Info“.

Stebėsenos grupė teigia, kad Rusijoje už pasisakymus apie karą buvo sulaikyta apie 20 tūkst. žmonių. Keli aukšto rango politinės opozicijos veikėjai už pasisakymus prieš invaziją taip pat buvo nuteisti ilgomis laisvės atėmimo bausmėmis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBučaRičardas Rouzasnuteistas kalėti

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių