Rusija intensyvina dezinformacijos kampaniją prieš olimpiadą: pasitelkiamos ir Holivudo žvaigždės

Rusija vykdo intensyvią dezinformacijos kampaniją, kuria siekiama apjuodinti Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) reputaciją ir pakurstyti baimę dėl smurto šią vasarą Paryžiuje vyksiančiose olimpinėse žaidynėse, teigiama naujoje „Microsoft Threat Analysis Center“ ataskaitoje.

Pasak „Microsoft“, įtakos darymo operacijose pasitelkiamas suklastotų vaizdo įrašų, fiktyvių naujienų ir dirbtinio intelekto sugeneruotų pamėgdžiojimų, įskaitant netikrą Holivudo žvaigždės Tomo Cruise‘o balsą, derinys.

„Rusija intensyvina šias piktybiškas kampanijas prieš Prancūziją, prezidentą (Emmanuelį) Macroną, TOK ir Paryžiaus olimpines žaidynes“, – tinklaraščio įraše pareiškė „Microsoft Threat Analysis Center“ vadovas Clintas Wattsas.

„Kadangi Rusija jau kelis dešimtmečius taikosi į olimpines žaidynes, „Microsoft Threat Analysis Center“ pastebėjo seną taktiką, derinamą su dirbtiniu intelektu, kuri gali suintensyvėti artėjant 2024 m. Paryžiaus (olimpinių žaidynių) atidarymo ceremonijai“, – pridūrė jis.

Ataskaita atskleidė, kad dvi aktyvios Rusijos kibernetinių veikėjų grupės „Storm-1679“ ir „Doppelganger“ per pastaruosius metus nukreipė savo operacijas tiesiogiai prieš olimpines žaidynes. Jų piktybiška veikla suintensyvėjo 2023 m. birželį, kai tinkle „Telegram“ buvo paskelbtas suklastotas ilgametražis dokumentinis filmas „Olympics Has Fallen“ (liet. Olimpinės žaidynės žlugo).

Naudojant dirbtinio intelekto sugeneruotą juostos „Asai“ („Top Gun“) aktoriaus T. Cruise‘o balsą ir sklandžią kompiuterinę grafiką, šiame filme menkinamas TOK, taip greičiausiai siekiant sumažinti pasaulio paramą olimpinėms žaidynėms.

„Storm-1679“ taip pat yra sukūrusi ne vieną fiktyvų vaizdo įrašą ir pranešimą spaudai, kuriuose melagingai tvirtinama, kad dėl su terorizmu susijusių būgštavimų kilo bilietų atsisakymų ir turto draudimo polisų pirkimo banga.

Tuo metu „Doppelganger“ suintensyvino prieš olimpiadą nukreiptų žinučių platinimą savo 15-os dezinformacijos svetainių tinkle ir ėmėsi klastoti Prancūzijos žiniasklaidos priemonių, tokių kaip „Le Parisien“, turinį, kad apjuodintų E. Macroną.

Rusija intensyvina šias piktybiškas kampanijas prieš Prancūziją, prezidentą (Emmanuelį) Macroną, TOK ir Paryžiaus olimpines žaidynes.

„Microsoft“ nurodė įtarianti, kad Rusijos grupės taip pat susijusios su netikrų grafičių vaizdų, kuriuose grasinama pakartoti per 1972 m. Miuncheno olimpines žaidynes palestiniečių smogikų surengtas Izraelio sportininkų žudynes, sklaida.

Artėjant liepos 26 d. vyksiančiai atidarymo ceremonijai, „Microsoft“ mano, kad Rusijos dezinformacijos kampanija suintensyvės ir bus pasitelkiama daugaiu kalbų bei formatų. C. Wattsas perspėjo, kad gali būti bandoma imtis realių provokacijų prie olimpinių žaidynių objektų, siekiant pasėti dar daugiau chaoso.

Ši kampanija nėra netikėta. E. Macronas balandį pareiškė „neabejojantis“, kad Rusija taikosi į olimpines žaidynes, be kita ko, pasitelkdama dezinformaciją.

Kremlius „šmeižtu“ vadina „Microsoft“ ataskaitą apie tai, kad Rusija prieš olimpiadą intensyvina dezinformacijos kampaniją

Kremlius antradienį atmetė „Microsoft“ ataskaitą, kurioje tvirtinama, kad Rusija prieš Paryžiaus olimpines žaidynes intensyvina dezinformacijos kampaniją, ir pavadino ją „visišku šmeižtu“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams pareiškė, kad „tai ne kas kita, kaip visiškas šmeižtas. Tai neturi nieko bendro su realybe“.

Rusijos ambasada Paryžiuje antradienį taip pat pareiškė, kad nesikiša į Prancūzijos vidaus reikalus, ir pasmerkė esą „rusofobiškus“ tvirtinimus, jog Maskva yra susijusi su incidentu, kai prie Eifelio bokšto buvo pastebėti keli karstai su užrašu „Ukrainoje tarnaujantys Prancūzijos kariai“.

Ambasada pareiškime nurodė „išreiškianti ryžtingą protestą dėl naujausios rusofobiškos kampanijos, kurią pradėjo Prancūzijos žiniasklaida“, ir pridūrė, kad „Rusija nesikišo ir nesikiša į Prancūzijos vidaus reikalus“.

Penkis karstus netoli Eifelio bokšto šeštadienį paliko trys asmenys. Buvo pranešta apie trijų vyrų sulaikymą. Bylai artimi šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad incidentas tiriamas kaip galimas užsienio jėgos kišimasis į Prancūzijos reikalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Prakeikta ruskija ir jos prakeikri piliečiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių