Rusija pritarė įstatymui dėl turto konfiskavimo už „melagienų“ apie kariuomenę skleidimą

  • Teksto dydis:

Rusijos įstatymų leidėjai trečiadienį pritarė naujam įstatymo projektui, pagal kurį bus konfiskuojami pinigai, nuosavybė ir vertingi daiktai tų asmenų, kurie bus nuteisti už „melagienų“ apie šalies kariuomenę skleidimą.

Kremliaus invaziją lydi ir plataus masto represijų kampanija. 2022 metais, netrukus po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į Ukrainą, rusų įstatymų leidėjai patvirtino teisės aktą, kuriuo uždraudė tai, ką valdžia laiko Rusijos kariuomenės menkinimu arba „melagienų“ apie karą Ukrainoje skleidimu.

Kremlius, jo kariams kovojant Ukrainoje, griežtai slopina nepritarimą ir nubaudė tūkstančius rusų už tai, kad jie pasisakė prieš karą.

Naujausia priemone, kuriai per pirmąjį svarstymą 395 balsais prieš tris pritarė žemieji – Valstybės Dūmos – rūmai, šios priemonės dar labiau griežtinamos ir gali turėti įtakos iš šalies pabėgusiems rusams.

Už „melagienų“ apie šalies kariuomenę skleidimą jau buvo numatyta maksimali laisvės atėmimo bausmė iki 15 metų.

Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas trečiadienį įstatymų leidėjams sakė, kad šios bausmės nepakanka kariuomenės kritikams atgrasyti.

„Jie gyvena patogiai, nuomoja nekilnojamąjį turtą, toliau gauna honorarus Rusijos piliečių sąskaita. Šiomis lėšomis jie remia nacių režimą“, – sakė V. Volodinas.

„Priimtas sprendimas turėtų sustabdyti tuos, kurie daro nusikaltimus mūsų šalies saugumui, kurie mano, kad galima įžeidinėti mūsų piliečius, karius ir pareigūnus, ir kurie remia nacius“, – sakė jis.

Rusija daugelį metų stengiasi provakarietišką Ukrainos vyriausybę, vadovaujamą prezidento Volodymyro Zelenskio, kuris yra žydas, vaizduoti kaip neonacių šalininkus. Vieni iš Kremliaus pateisinimų 2022-ųjų vasarį pradėtai invazijai buvo siekis „denacifikuoti“ Ukrainą ir „apsaugoti rusakalbių teises“.

Kyjivas ir jo sąjungininkai Vakaruose šiuos argumentus vadina priedanga neišprovokuotai agresijai.

Pagal Rusijoje galiojančius įstatymus informacija apie karą Ukrainoje ne iš oficialaus vyriausybinio šaltinio gali būti laikoma melaginga, o už jos platinimą gresia baudžiamasis persekiojimas.

Rusijos griežtosios linijos pareigūnai kelis mėnesius ragino sugriežtinti įstatymą, o kritikuojančiuosius Kremliaus tęsiamą puolimą smerkė kaip išdavikus.

„Mes rodome gerą valią, kad tai darome tik po dvejų metų“, – sakė Kremliui palankios Rusijos liberalų demokratų partijos (LDPR) deputatas Andrejus Lugovojus.


Šiame straipsnyje: melagienos apie kariuomenęRusijakaras Ukrainojevalstybės Dūma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių