Rusijoje „užsienio agentu“ paskelbtam žurnalistui neleista patekti į Serbiją

  • Teksto dydis:

Rusijos ir Izraelio pilietybes turinčiam žurnalistui, kurį Maskva paskelbė „užsienio agentu“, neleista patekti į Serbiją dėl įtariamo pavojaus saugumui, sakoma trečiadienį paskelbtame vaizdo įraše.

Romanas Perlas Belgrado oro uoste nusileido šeštadienį. Žurnalistas nurodė, kad į šalį atvyko su asmeniniu vizitu.

Transliuotojo „Amerikos balsas“ (Voice of America, VOA) paskelbtame vaizdo įraše teigiama, kad R. Perlui teko kelias valandas praleisti oro uoste, kol galiausiai jam buvo įteiktas įsakymas, draudžiantis patekti į šalį.

„Jie davė man dokumentą, kuriame teigiama, kad jei būčiau Serbijos teritorijoje, kiltų pavojus saugumui“, – nurodė R. Perlas.

Žurnalistas pridūrė, kad į Serbiją vyko aplankyti draugo.

2021-ųjų rudenį Maskva R. Perlą įtraukė į „užsienio agentų“ sąrašą.

Daugiau nei prieš dešimtmetį priimta „užsienio agento“ etiketė, primenanti stalinistinį „liaudies priešo“ statusą, Rusijoje plačiai taikoma Kremliaus režimo oponentams, žurnalistams ir žmogaus teisių aktyvistams, kurie kaltinami, kad jų politinę veiklą finansuoja užsienio jėgos.

Šie teisės aktai, kurie buvo kelis kartus sugriežtinti, privertė R. Perlą persikelti į Izraelį.

Kalbėdamas apie naujausią incidentą, žurnalistas pažymėjo, kad „gali būti, jog kai kuriais atvejais Rusijos valdžia gali įtikinti serbus daryti tai, ką Rusijos pusė mano esant reikalinga“.

Tačiau jis pridūrė, kad, jo manymu, pagrindinė priežastis, dėl kurios jam nebuvo leista patekti į šalį, buvo ta, kad jis pernai kūrė dokumentinį filmą apie Serbiją ir prieš daugiau nei dvejus metus Rusijos pradėtą plataus masto invaziją į Ukrainą.

Naujienų agentūra AFP susisiekė su Serbijos vidaus reikalų ministerija, bet ji nepateikė jokios informacijos apie šią situaciją.

Serbija yra pasmerkusi Maskvos karą Ukrainoje, tačiau yra beveik visiškai priklausoma nuo Rusijos dujų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Puiku. Niekšas gavo tai ką užsitarnavo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių