S. Lavrovas vyksta į Turkiją, R. T. Erdoganui siekiant atgaivinti Ukrainos taikos derybas

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį lankosi Turkijoje, kur bus siekiama atgaivinti įstrigusias Maskvos ir Ukrainos taikos derybas ir rasti būdų užtikrinti saugią laivybą Juodojoje jūroje.

S. Lavrovas dalyvaus Viduržemio jūros kurorte Antalijoje vykstančiame kasmetiniame diplomatiniame forume, kur susitiks su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) ir užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu (Chakanu Fidanu).

Nuo penktadienio iki sekmadienio vykstančiame forume daugiausia dėmesio bus skiriama Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą. Šeštadienį S. Lavrovas turėtų išvykti iš Turkijos.

Nuo tada, kai 2022 metais Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Ankara palaiko ryšius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu.

„Turkija, kartu su Vengrija, išlieka viena paskutinių Atlanto aljanso (NATO) šalių, palaikančių dialogą su Maskva“, – sakė Stambule įsikūrusio Ekonomikos ir užsienio politikos studijų centro direktorius Sinanas Ulgenas (Sinanas Ilgenas).

„Dėl karo pasikeitusioje geopolitinėje situacijoje Turkija stengiasi išlaikyti šį vaidmenį ir ateityje, tikėdamasi juo pasinaudoti per galimas taikos derybas“, – pridūrė jis.

Mums reikia susitarimo, kuris užtikrintų saugią komercinių laivų navigaciją Juodojoje jūroje.

Trečiadienį Turkijos prezidentas pareiškė norintis atgaivinti 2022-ųjų taikos pastangas, kuomet Stambule derybas surengė Rusijos ir Ukrainos atstovai.

„Esame pasirengę vėl sėsti prie derybų stalo ir kurti taiką, kaip tai darėme anksčiau Stambule“, – sakė R. T. Erdoganas vaizdo žinutėje, kuri šią savaitę nuskambėjo per Pietryčių Europos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą Tiranoje.

Šiame susitikime trečiadienį dalyvavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Turkijos prezidentas taip pat paragino sukurti naują saugų Juodosios jūros laivybos mechanizmą.

„Mums reikia susitarimo, kuris užtikrintų saugią komercinių laivų navigaciją Juodojoje jūroje“, – nurodė jis.

„Šiuo tikslu toliau palaikome ryšius, kad gautume įsipareigojimų dėl saugumo“, – pridūrė R. T. Erdoganas, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė. 


Šiame straipsnyje: Sergejus LavrovasTurkijakaras Ukrainojelaivyba Juodojoje jūrojetaikos derybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių