Sukčiavimu kaltinamas Čekijos ekspremjeras A. Babišas stojo prieš teismą

Prahos teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti bylą, iškeltą milijardieriui buvusiam Čekijos ministrui pirmininkui Andrejui Babišui, kaltinamam sukčiavimu, susijusiu su Europos Sąjungos išmokomis jo žemės ūkio įmonei.

Kovą A. Babišas buvo apkaltintas sukčiavimu teikiant paraiškas ES išmokoms gauti. 2007 metais jis nuo savo įmonių grupės „Agrofert“ atskyrė piečiau Prahos esantį „Gandralizdžio“ (Čapi Hnizdo) ūkį, kad gautų iš ES 2 mln. eurų subsidiją, o vėliau jį vėl susigrąžino.

2017–2021 metais premjero pareigas ėjęs verslininkas neigia padaręs kokių nors nusikaltimų, o jam iškeltą bylą vadina „politiniu procesu“ prieš kitais metais vyksiančius prezidento rinkimus, kuriuose ekspremjeras, kaip manoma, ketina dalyvauti.

Byloje, iškeltoje A. Babišui, kuris žurnalo „Forbes“ duomenimis yra penktas turtingiausias čekas, kaltinimai pareikšti ir jo buvusiai padėjėjai Janai Nagiovai.

Teismo posėdis sulaukė didžiulio dėmesio: pirmadienio rytą į Prahos municipalinį teismą atvykusį A. Babišą pasitiko žiniasklaida ir visuomenės nariai.

Ekspremjero oponentai kitoje gatvės pusėje pastatė improvizuotą kalėjimo kamerą, kurioje buvo uždarytas protestuotojas, dėvėjęs kaukę su A. Babišo nuotrauka.

A. Babišas vadovauja opoziciniam centristiniam judėjimui ANO, pernai nedideliu skirtumu pralaimėjusiam visuotinius rinkimus trijų partijų centro dešiniųjų koalicijai su dabartiniu premjeru Petru Fiala priešakyje.

ANO tebėra populiariausia partija: remiantis sekmadienį paskelbta „Kantar CZ“ apklausa, atlikta Čekijos televizijos užsakymu, šią politinę jėgą palaiko 30,5 proc. rinkėjų.

Antroje vietoje yra P. Fialos dešinioji Demokratinė piliečių partija (ODS). Vyriausybė šiuo metu grumiasi su sparčiai augančia infliacija, kurią iš dalies sukėlė dėl Rusijos invazijos į Ukrainą šoktelėjusios energijos kainos.

68 metų A. Babišas, kaltinamas ir tuo, kad 9-e dešimtmetyje jis buvo komunistinės slaptosios policijos agentas, šiuo metu turi parlamentaro mandatą.

Kovą parlamentas panaikino ekspremjero neliečiamybę, o tas žingsnis leido prokurorams iškelti jam bylą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kada Lietuvo vagys Lanbirka senis su anuku stos pries teisma uz savo vagistes pries Lietuva???!!!
Anonimas portretas
Burliokų pakalikas privalo sėdėti kalėjime.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių