Sustabdytas Sakartvelo stojimo į ES procesas

  • Teksto dydis:

Sakartvelo stojimo į Europos Sąjungą procesas sustabdytas, o dalis bloko finansinės paramos šiai Pietų Kaukazo šaliai buvo įšaldyta, antradienį pranešė Bendrijos ambasadorius šioje šalyje.

Sakartvelo, kuris praėjusiais metais oficialiai tapo kandidatu į ES, valdantieji gegužę priėmė prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą, kuris, kritikų teigimu, parengtas pagal Rusijos teisės aktus, naudojamus disidentams slopinti.

Pasak ambasadoriaus Pawelo Herczynskio, šį sprendimą ES vadovai priėmė praėjusio mėnesio pabaigoje vykusiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime.

Ambasadorius pridūrė, kad įšaldyta 30 mln. eurų finansinė parama Sakartvelo gynybos ministerijai.

„Tai tik pirmas žingsnis, bus ir kitų žingsnių. Mūsų tiesioginė parama Sakartvelo vyriausybei bus ribota, ir mes stengsimės nukreipti paramą nuo Sakartvelo vyriausybės pilietinei visuomenei ir žiniasklaidai, – teigė jis. – Liūdna matyti, kad ES ir Sakartvelo santykiai yra tokiame žemame taške, kai jie galėjo būti aukščiausiame lygyje.“

Gegužę Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili vetavo „užsienio įtakos“ įstatymą, tačiau birželio pradžioje parlamentas 84 balsais jos veto atmetė. Tbilisyje ne kartą vyko masiniai protestai, kai parlamente vyko svarstymai dėl šio įstatymo.

Įstatymu reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

ES pareigūnai ne kartą pasmerkė įstatymą kaip nedemokratišką ir teigė, kad jis nesuderinamas su ilgalaikiu šalies siekiu įstoti į Bendriją.

Praėjusių metų pabaigoje ES vadovai sutiko suteikti Sakartvelui kandidato statusą su sąlyga, kad Tbilisis kovos su dezinformacija, suderins savo užsienio ir saugumo politiką su bloko politika ir, be kitų priemonių, įgyvendins teisingumo reformas.

Anksčiau šį mėnesį Jungtinės Valstijos neribotam laikui atidėjo karines pratybas Sakartvele. JAV gynybos departamentas teigė, kad šis žingsnis yra Vašingtono ir Tbilisio santykių „išsamios peržiūros“ dalis.

Sakartvelo prezidentė S. Zurabišvili, jau seniai nesutarianti su šalies vyriausybe, antradienį ES ir JAV veiksmus pavadino „labai sunkiais dviejų artimiausių draugų pranešimais“, į kuriuos verta įsiklausyti.

„Nors tai yra atsakas į kvailą ir priešišką valdančiosios partijos politiką jų atžvilgiu, kartu tai yra įspėjimas visuomenei. Mūsų partneriai mums sako, kad „renkatės jūs“: tarp Sakartvelo su saugia europietiška ateitimi ir Sakartvelo, judančio Rusijos orbitos link“, – sakė prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To tai

To tai portretas
Kodel perkat kondiškes iš iskrypeliu, vata, ka?

Kęstas

Kęstas portretas
Kas yra konfliktas Ukrainoje ir Sakartvele? Prancūzijos Macrono požiūriu, tai yra žaidimas, kuriame galima daryti viską, kuo labiau neįtikėtiną, tuo geriau. Tokiu būdu galima žaidimą laimėti. Macronas pralaimėjo Prancūzijos ir ES parlamentų rinkimus Prancūzijoje, dabar Macrono poveikis minimalus. Vokietijos kanclerio Scholzo ir Amerikos prezidento Bideno požiūriu konfliktas Ukrainoje gali sukelti III pasaulinį karą, jeigu žudynių intensyvumas nėra dozuojamas. Abu slysta į I pasaulinio karo situaciją, kai niekas to karo nenorėjo, bet į jį įsivėlė. Teisingiausias yra būsimo Amerikos prezidento Trumpo požiūris - baigti per vieną dieną. Konfliktas Ukrainoje yra žaidimas su, dalinai užpildytu šoviniais, revolveriu, iššaunamu į visų žmonių smilkinius. Rusijai, vienai iš pagrindinių branduolinių valstybių, konfliktas taip arti prie Maskvos yra gyvybės ir mirties klausimas. Jei nepasiseks, žūsime visi branduolinio karo pasekoje. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

Anonimas

Anonimas portretas
ten tuos ligonius isvaike subininius
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių