Švedijos parlamentas patvirtino karinį susitarimą su JAV

Švedijos parlamentas antradienį patvirtino prieštaringai vertinamą susitarimą dėl karinio bendradarbiavimo su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Susitarimas reglamentuoja JAV karinio buvimo Švedijoje sąlygas.

Švedijos transliuotojas SVT citavo Švedijos gynybos ministrą Palą Jonsoną, sakiusį, kad susitarimas reikšmingai pagerins JAV paramos sąlygas krizės ar karo metu.

Gruodį Stokholmas ir Vašingtonas susitarė dėl gynybos pakto, leidžiančio JAV kariškiams naudoti 17 karinių objektų Švedijoje, įskaitant aerodromus, karinio jūrų laivyno bazes ir sausumos karių vietas. Susitarimas leidžia dislokuoti JAV karinį personalą ir įrangą, taip pat vykdyti pratybas.

Kritikai reiškė susirūpinimą, kad susitarime nekalbama apie branduolinių ginklų dislokavimą. Švedijos vyriausybė sakė, kad nusistovėjusi šalies pozicija neleisti dislokuoti branduolinių ginklų savo žemėje taikos metu yra gerai žinoma ir gerbiama.

Švedija ir jos kaimynė Suomija ilgai laikėsi neprisijungimo prie karinių aljansų politikos, bet Rusijai įsiveržus į Ukrainą įstojo į NATO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių