V. Orbanas prieš ES rinkimus surengė „taikos eitynes“, demonstruodamas jėgą

  • Teksto dydis:

Vengrijos sostinėje šeštadienį susirinko dešimčių tūkstančių žmonių minia, kad pademonstruotų, jog palaiko ministrą pirmininką Viktorą Orbaną likus savaitei iki Europos Parlamento rinkimų, kuriuos jis yra pavadinęs egzistenciniu lūžiu tarp taikos Europoje ir pasaulinio karo.

Į demonstraciją, kurią organizatoriai pavadino taikos eitynėmis, susirinko V. Orbano šalininkai iš visos Vengrijos ir kaimyninių šalių, kurie žygiavo palei Dunojaus upę Budapešte nuo miesto simboliu tapusio Grandininio tilto į Margaretos salą, mojuodami vėliavomis ir plakatais su užrašu „Jokio karo“.

V. Orbanas, kuris prie valdžios vairo stovi jau keturiolika metų ir yra ilgiausiai valdžioje esantis Europos Sąjungos lyderis, birželio 9 dieną vyksiančių rinkimų kampanijoje daugiausia dėmesio skyrė karui Ukrainoje, vaizduodamas savo vidaus ir tarptautinius oponentus kaip karo kurstytojus, siekiančius tiesiogiai įtraukti Vengriją į šį konfliktą.

Kritikai sako, kad jo raginimai nedelsiant nutraukti ugnį Ukrainoje leistų Rusijai išlaikyti okupuotas teritorijas ir dar labiau padrąsintų Maskvą.

Šeštadienį jis savo šalininkams sakė, kad jo partijai atėjo laikas „okupuoti Briuselį“ – faktinę Europos Sąjungos sostinę – ir pakeisti žemyno požiūrį į paramą Ukrainai, kuri kovoja prieš Rusijos invaziją.

Ginklai, kuriuos Europa atidavė ukrainiečiams, gali atsigręžti prieš mus. O mes to nenorime.

„Mes galime nedalyvauti šiame kare tik tuo atveju, jei Vengrijos rinkėjai palaikys vyriausybę“, – pareiškė V. Orbanas, sakydamas kalbą Margaretos saloje.

„Turime laimėti Europos Parlamento rinkimus taip, kad išsigandę Briuselio biurokratai atvertų mums miesto duris ir skubiai paliktų savo kabinetus.“

V. Orbanas ir jo partija „Fidesz“ užsitarnavo reputaciją kaip vieni draugiškiausių Rusijai ir jos prezidentui Vladimirui Putinui. Vengrija atsisakė tiekti kaimyninei Ukrainai ginklus, kad padėtų jai kovoti su Rusijos invazija, ir grasino sužlugdyti ES finansinę pagalbą Kyjivui bei blokuoti sankcijas Maskvai.

Ir panašu, kad V. Orbano partija per kitą savaitę vyksiančius rinkimus gaus daugiausiai Vengrijai skirtų vietų ES parlamente.

Šeštadienį Budapešte susirinkusi minia parodė, kad V. Orbano dešinysis populizmas ir grasinimai, kad ES ir JAV karinė parama Ukrainai veda į naują pasaulinį karą, vis dar turi atgarsį tarp didelės Vengrijos visuomenės dalies.

„Pasitikiu Viktoru Orbanu. Tegul mūsų vaikai turi gyvybingą šalį, o ne subombarduotą šalį“, – per demonstraciją sakė Budapešto gyventojas Jozsefas Feheras (Jozefas Feheras).

„Ginklai, kuriuos Europa atidavė ukrainiečiams, gali atsigręžti prieš mus. O mes to nenorime.“

V. Orbanas pasmerkė Ukrainai padedančius ES ir NATO partnerius, pareiškęs, kad jie yra „už karą“, ir pasisakė už buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalę rinkimuose.

Savo kalboje jis sakė, kad D. Trumpo pergalė lapkritį leistų jam ir JAV administracijai suformuoti „transatlantinę taikos koaliciją“, kuri galėtų nutraukti kovas Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeViktoras OrbanasVengrijaES rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių