Ukraina pasirašė saugumo sutartį su Portugalija

Antradienį Lisabonoje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Portugalijos ministras pirmininkas Luisas Montenegro pasirašė dvišalę sutartį dėl bendradarbiavimo saugumo srityje.

Tai pranešė „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos valstybės vadovo tinklalapiu.

„Sutartis įtvirtina Portugalijos įsipareigojimą remti Ukrainą, kad būtų atkurtas jos teritorinis vientisumas su 1991 metų sienomis, įskaitant teritorinę jūrą“, – rašoma pranešime.

Šįmet Portugalija suteiks Ukrainai mažiausiai 126 mln. eurų karinę pagalbą.

Ji taip pat patvirtina dalyvavimą F-16 koalicijoje, tarptautinėje jūrų saugumo pajėgumų koalicijoje, didelio kalibro amunicijos pirkimo programoje, išminavimo operacijose.

Atskiri susitarimo punktai skirti dvišaliam bendradarbiavimui gynybos pramonėje, žvalgyboje, kovoje su organizuotu nusikalstamumu ir propaganda, taip pat kovoje su chemine, biologine, radiologine ir branduoline rizikomis.

Sutartis įtvirtina Portugalijos įsipareigojimą remti Ukrainą, kad būtų atkurtas jos teritorinis vientisumas su 1991 metų sienomis, įskaitant teritorinę jūrą.

Ukraina ir Portugalija koordinuos ir stiprins bendras pastangas remti Ukrainą jos kelyje į būsimą narystę NATO.

Politinio bendradarbiavimo skyriuje kalbama apie Ukrainos taikos formulės palaikymą, agresoriaus patraukimą atsakomybėn, sankcijų prieš Rusijos Federaciją stiprinimą ir bendrą darbą kuriant Rusijos agresijos padarytos žalos ir nuostolių atlyginimo mechanizmą.

Portugalija taip pat įsipareigoja toliau dalyvauti Tarptautinėje Ukrainos vaikų grąžinimo koalicijoje ir prisidėti prie šios koalicijos pagrindų dokumente numatytų tikslų įgyvendinimo.

Portugalija tapo 12-ąja šalimi, su kuria Ukraina pasirašė dvišalę saugumo sutartį, kad būtų įgyvendintos pernai liepos 12 d. Vilniuje priimtos G7 bendros deklaracijos nuostatos. Iki šiol Ukraina pasirašė dvišales sutartis su Didžiąja Britanija, Vokietija, Prancūzija, Danija, Kanada, Italija, Nyderlandais, Suomija, Latvija, Ispanija ir Belgija.


Šiame straipsnyje: Volodymyras ZelenskisPortugalijavizitaskaras Ukrainojesaugumo sutartis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių