Žiniasklaida: Izraelis nerimauja, kad JAV gali vienašališkai pripažinti Palestinos valstybę

Izraelis, anot žiniasklaidos, nerimauja, kad Jungtinės Valstijos, siekdamos dviejų valstybių sprendimo, gali pripažinti Palestiną be Izraelio sutikimo. Izraelio laikraštis „Maariv“ penktadienį rašo, kad Izraelis mato „intensyvius“ JAV vyriausybės veiksmus, kuriais siekiama suvienyti Vakarų Krantą ir Gazos Ruožą.

Izraelio ministras pirmininkas Benyaminas Netanyahu atmeta dviejų valstybių sprendimą. Čia turima omenyje nepriklausoma Palestinos valstybė, kuri taikiai egzistuotų greta Izraelio. Tačiau atitinkamos pastangos jau daug metų nejuda į priekį. Dviejų valstybių sprendimą atmeta ir teroristinė palestiniečių organizacija „Hamas“, kuri 2007-aisiais, praėjus metams po savo pergalės rinkimuose, jėga perėmė Gazos Ruožo kontrolę.

JAV nori, kad reformuota palestiniečių savivalda pasibaigus karui perimtų valdžią Gazos Ruože. B. Netanyahu tuo tarpu siekia, kad Izraelis ir po karo išlaikytų ten saugumo kontrolę ir reikalauja teritorijos demilitarizavimo,

„Maariv“ rašo, jog per JAV valstybės sekretoriaus Antony‘io Blinkeno pokalbius Jeruzalėje užsiminta, kad JAV ar kitos tarptautinės partnerės ir be dialogo su Izraeliu ar Izraelio sutikimo gali pripažinti Palestinos valstybę. Izraelio atstovai, anot laikraščio, baiminasi, kad reformuojant palestiniečių savivaldą gali būti atlikti tik „kosmetiniai pakeitimai“. „Nebus pakeisti principai, kurių nori Izraelis: nebus fundamentalios mokyklų reformos, mokymo programos pakeitimų, jog būtų užtikrinta, kad palestiniečių savivalda nemokys jausti neapykantos Izraeliui ir neskatins teroro, negarbins teroristų ir nevadins jų „šventais kankiniais“, – sakė laikraščiui neįvardytas vyriausybės atstovas.

Izraelis 1967 m. užėmė Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę. Čia šiandien tarp 3 mln. palestiniečių gyvena apie 700 tūkst. Izraelio naujakurių. Palestiniečiai siekia šių teritorijų savo nepriklausomai valstybei su sostine Rytų Jeruzale.

Jungtinės Tautos (JT) 2012 m. suteikė Palestinai šalies stebėtojos statusą. Iš 193 JT narių iki šiol Palestiną nepriklausoma valstybe pripažino 139. JAV tarp jų nėra. JAV iki šiol vis kartojo, kad dėl Palestinos valstybės turi būti susitarta taikos derybose su Izraeliu. Tačiau jos jau dešimtmetį nevyksta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Žemės bamba"?

"Žemės bamba"? portretas
Ir Lietuva pripažins. O ką, žydai mano, kad jie neatsidurs Hagoje? Cha cha cha...

?

? portretas
parodykit didesni naci nei zydas???????????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių