JAV iš naujo priskyrė husius prie teroristinių grupuočių

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos trečiadienį pranešė, kad vėl paskelbė Irano remiamus Jemeno husių sukilėlius teroristine grupuote dėl jų tęsiamų atakų prieš tarptautinius laivus Raudonojoje jūroje.

„Jungtinės Valstijos įtrauks (...) husius į specialų pasaulio teroristų sąrašą“, – žurnalistams sakė aukšto rango JAV administracijos pareigūnas, pažymėdamas, kad įtraukimas į sąrašą įsigalios po 30 dienų ir kad jis taip pat gali būti panaikintas, „jei husiai nutrauks išpuolius“.

Antradienį JAV kariuomenė pranešė, kad smogė Jemenui, siekdama sunaikinti keturias raketas, „paruoštas paleisti iš husių kontroliuojamų teritorijų“, kurios „kėlė tiesioginę grėsmę regione esantiems prekybos ir JAV karinio jūrų laivyno laivams“.

Per mažiau nei savaitę tai jau trečias kartas, kai JAV smogė husiams, kurie ne kartą taikėsi į prekybinius laivus gyvybiškai svarbiame Raudonosios jūros laivybos kelyje. Sukilėlių teigimu, tokiais išpuoliais jie remia palestiniečius Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su kovotojų grupuote „Hamas“.

JAV kariuomenė taip pat pranešė, kad antradienį husiai į tarptautinius laivybos kelius paleido priešlaivinę balistinę raketą, o su Maltos vėliava plaukiojantis balkeris pranešė, kad į jį buvo pataikyta, bet jis liko tinkamas plaukioti.

Praėjusią savaitę JAV ir Jungtinė Karalystė beveik 30 objektų Jemene apšaudyti panaudojo daugiau kaip 150 šaudmenų, o vėliau amerikiečių pajėgos atakavo husių radarą, kas buvo pavadinta tolesniais veiksmais, susijusiais su ankstesniais smūgiais.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas sako, kad su užpultais laivais susijusios dešimtys šalių.

Vašingtonas jau anksčiau, 2021 metų sausį, paskutinėmis Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos dienomis, buvo įtraukęs husius į teroristinių grupuočių sąrašą. Šį žingsnį kitą mėnesį atšaukė prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Pradinis husių pripažinimas teroristine grupuote sukėlė pasipiktinimą tų, kurie teigė, kad tai apsunkins humanitarinę pagalbą pilietinio karo draskomoje šalyje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja husiai.

Spalio 7 dieną, per precedento neturintį „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, kuriuo prasidėjo naujausias kovų Gazos Ruože etapas. Žydų valstybėje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, nuo to laiko per Izraelio bombardavimus ir antžemines operacijas Gazos Ruože žuvo mažiausiai 24 tūkst. 285 palestiniečiai, iš jų – apie 70 proc. moterų ir vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha  portretas
Tave kacapo išmata tuoj parurensim

Ale

Ale portretas
JAValkatyno pidareliai juokus krec kaip visuomet,o kad Iranas parureno ka tik javarastu taikinius tai jiem tai nieko tokio?

Smalsutis

Smalsutis portretas
Aktyvus supuve putinistai
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių