Izraelis reikalauja JT nutraukti tyrimą dėl 50 dienų konflikto Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

Izraelis antradienį paragino nutraukti Jungtinių Tautų (JT) tyrimą dėl 50 dienų trukusio konflikto Gazos Ruože praėjusią vasarą, atsistatydinus jo pirmininkui, kurį Izraelis apkaltino interesų konfliktu.

Kanadietis tarptautinės teisės ekspertas Williamas Schabas (Viljamas Šabasas) atsistatydino pirmadienį, Izraeliui pasiskundus, kad 2012 metų spalį jis teikė teisines konsultacijas Palestinos išvadavimo organizacijai (PIO), pranešė JT.

Atsistatydinimo pareiškime W.Schabasas kategoriškai neigė esantis susaistytas su PIO, bet pareiškė, kad yra priverstas atsistatydinti, nenorėdamas kaip nors sukompromituoti liepos ir rugpjūčio mėnesiais vykusio konflikto tyrimą, kurį užsakė JT Žmogaus teisių taryba.

„Tokiomis aplinkybėmis ir su dideliu apgailestavimu aš manau, kad svarbiam komisijos darbui bus naudingiausia, jeigu aš nedelsiant atsistatydinsiu“, – parašė jis.

Atsistatydinimą priėmęs Tarybos pirmininkas Joachimas Rueckeris (Joachimas Riukeris) pareiškė, kad „tokiu būdu išvengiama interesų konflikto net iš pažiūros, ir taip išsaugomas proceso vientisumas“, sakė jo atstovas Rolando Gomezas (Rolandas Gomesas).

Tačiau Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus), pasinaudodamas W.Schabaso pasitraukimu, pareikalavo nutraukti visą tyrimą, kadangi, pasak jo, Žmogaus teisių taryba yra „antiizraelietiška organizacija“.

„Atsistatydinus komiteto pirmininkui, kuris buvo šališkai nusiteikęs prieš Izraelį, JT Žmogaus teisių tarybos – antiizraelietiškos organizacijos, kurios sprendimai įrodė neturintys nieko bendra su žmogaus teisėmis – nurodymu parašyta ataskaita turi būti atidėta“, – pareikalavo B.Netanyahu.

50 dienų konfliktas Gazoje ir jos apylinkėse, per kurį žuvo 2 140 palestiniečių, daugiausiai civilių gyventojų, bei 73 izraeliečiai, dauguma kariai, baigėsi Izraelio ir faktiškai Gazą valdančių „Hamas“ islamistų paliaubomis 2014 metų rugpjūčio 26 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kuo čia dėtos JT?

kuo čia dėtos JT? portretas
nesupratau - juk žydai atskirai ir net ne tauta, o kaip patys pasiskelbę - išrinktieji...JT nepadės - klykit kitus ir raštu - kitur - juk turit tą sieną šikpopieriui paslėpt - ten ir skųskitės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių