Nevaržomai ESBO stebėtojų prieigai Rytų Ukrainoje – Rusijos palaikymas

  • Teksto dydis:

Rusija pritaria požiūriui, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pareigūnams turi būti sudarytos sąlygos netrikdomai stebėti paliaubas Rytų Ukrainoje, sunkiosios ginkluotės atitraukimą, šeštadienį nurodė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris).

F.-W.Steinmeieris ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį „paragino ESBO greitai priimti sprendimą dėl savo specialiosios stebėsenos misijos mandato išplėtimo ir (tos misijos) padidinimo iki 1 000 stebėtojų“. Šiuo metu padėtį Rytų Ukrainoje stebi 452 ESBO pareigūnai.

„Žinoma, esminis dalykas – kad ESBO turi būti užtikrinta prieiga ten, kur ji nebuvo įleidžiama anksčiau“, – Vokietijos diplomatijos vadovas sakė po Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimo Rygoje.

„Vakar per derybas Berlyne, taip pat tarp (Rusijos) prezidento Vladimiro Putino ir Vokietijos kanclerės (Angelos Merkel) buvome patikinti bent jau Rusijos pusės, kad ESBO turėtų būti užtikrinta nevaržoma prieiga“, – pridūrė jis.

ESBO generalinis sekretorius Lamberto Zannier (Lambertas Zanjė) penktadienį sakė, kad paliaubas prižiūrintiems stebėtojams vis dar neleidžiama patekti į kai kurias teritorijas.

„Esame vietų, kurių paprasčiausiai negalime pasiekti“, – L.Zannier sakė naujienų agentūrai AFP Rygoje vykusio ES ministrų susitikimo kuluaruose.

F.-W.Steinmeieris sakė vėliau sulaukęs S.Lavrovo patikinimo, kad ESBO taip pat turėtų būti leista netrikdomai tikrinti, kaip buvo įvykdytas sunkiosios ginkluotės atitraukimas – viena iš svarbiausių sąlygų vasario 12-osios taikos susitarime, kuris buvo sudarytas Minske tarp Rusijos ir Ukrainos, tarpininkaujant Vokietijai ir Prancūzijai.

„ESBO ateityje ne tik stebės sunkiosios ginkluotės atitraukimą, bet ir tikrins, į kurias vietas yra atitraukiama ta sunkioji ginkluotė, – pažymėjo jis. – Tai bus lemiama pažanga saugumo padėties atžvilgiu.“

Sunkiosios ginkluotės atitraukimo ir jos vėlesnio laikymo kontrolė turėtų išsklaidyti įtarimus, kad ta technika buvo perkelta tik dėl akių.

Paliaubų, paskelbtų pagal vasario 12-osios susitarimą, laikomasi griežčiau negu ankstesnių, paskelbtų pagal rugsėjo susitarimus, bet padėtis konflikto zonoje išlieka trapi, o Kijevas ir prorusiški separatistai vieni kitų veiksmus vertina itin įtariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių