Po išpuolio prieš R. Fico – priekaištai premjero apsaugai: tai nebuvo profesionalu

  • Teksto dydis:

Nors Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico prieš mėnesį prabilo apie galimus išpuolius prieš šalies politikus, saugumo pajėgos nesugebėjo užkirsti kelio įvykusiam pasikėsinimui į premjero gyvybę. Saugumo analitiko ir buvusio Konstitucinių pareigūnų ir diplomatinių misijų apsaugos tarnybos direktoriaus Jurajaus Zábojníko teigimu, apsaugininkų įsikišimas po išpuolio Handlovoje nebuvo profesionalus, pranešė portalas „Pravda“.

Prieš keletą savaičių R. Fico pareiškė, kad vyriausybės politikų įžeidinėjimas gali pavirsti į vieno iš aukšto rango politikų nužudymu. Saugumo analitiko teigimu, tokia informacija gaunama iš žvalgybos tarnybų ir saugumo pajėgų.

„Manau, kad jis greičiausiai gavo kažką panašaus. Juo labiau stebina tai, kad saugumo pajėgos nebuvo tam pasiruošusios, o tai dar labiau pablogina situaciją“, – tikino J. Zábojníkas.

Saugumo ekspertas taip pat pabrėžė, kad atliekant tyrimą, bus nagrinėjami keli variantai.

„Kas buvo tas žmogus, koks jo profilis, su kuo jis susitiko, kam skambino, kokį gyvenimą gyveno ir kaip išreiškė save“, – kalbėjo  J. Zábojníkas.

 

 

Saugumo analitikas taip pat pakomentavo vaizdo įrašą, kuriame įtariamasis šaulys prabilo apie išpuolio motyvus.

„Jis teigė, kad jam sutrukdė pokyčiai RTVS [Slovakijos televizijos kanale]. Jam trukdė daugybė šios vyriausybės padarytų pakeitimų“, – portalui „Pravda“ sakė ekspertas.

„Turime daug vienišų vilkų. Kartais tai būna blogiau nei samdinių grupuotė, pasamdyta iš išorės, sumokėjusi milijonus ir turėjusi pašalinti kokią nors politinę figūrą. Dabar taip pat bus vertinama, kodėl tokia nedidelė grupė žmonių nebuvo suvaldyta, kai filmuotoje medžiagoje matome, kiek ten buvo asmens apsaugos darbuotojų“, – kalbėjo J. Zábojníkas.

Toks apsauginių darbas turės būti įvertintas kaip nesėkmė.

Kritika kyla ir iš to, kad po pirmo šūvio niekas nesustabdė užpuoliko, kuris esą šaukė: „Robai, ateik čia“. Apsaugos darbuotojų darbas – įvertinti žmones. Jie automatiškai turi patikrinti akis, rankas, pėdas – visą kūną.

„Iš viso to jie turės pasimokyti. Tai neeilinis dalykas valstybei“, – sakė J. Zábojníkas.

„Šiuo atveju tai nebuvo profesionalu. Įsivaizduokite, jei būtų paleisti dar keli šūviai“, – pareiškė ekspertas.

Paprastai premjeras kaip apsaugą turi vairuotoją ir asmens sargybinį. Visgi, dabar R. Fico apsauga buvo sustiprinta, kadangi prieš kelias dienas jis prakalbo apie galimą pavojų.

„Toks apsauginių darbas turės būti įvertintas kaip nesėkmė“, – sakė J. Zábojníkas.

R. Fico buvo pašautas trečiadienį. Po kelias valandas trukusios operacijos jis atgavo sąmonę. Pranešama, kad pavojus premjero gyvybei nebegresia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių