JAV ir JK diplomatijos vadovams keliaujant į Ukrainą, dėmesys nukrypęs į ginklų naudojimą

  • Teksto dydis:

JAV ir Jungtinės Karalystės diplomatijos vadovai trečiadienį kartu vyksta į Ukrainą aptarti tolesnio taisyklių dėl Vakarų ginklų naudojimo smūgiams Rusijoje, kuri, kaip įtariama, įsigijo Irano raketų, sušvelninimo.

Į retą bendrą kelionę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir neseniai darbą vyriausybėje pradėjęs JK užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy išsiruošė traukiniu.

Tikimasi, kad diplomatijos vadovai, anksti trečiadienį Lenkijos pasienio mieste Peremislyje įsėdę į traukinį, Kyjive susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuris ragina Vakarus atsiųsti galingesnių ginklų ir panaikinti jiems taikomus ribojimus dėl smūgių taikiniams Rusijos teritorijoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas, Vašingtone paklaustas, ar panaikins apribojimus Ukrainai naudoti tolimojo nuotolio ginklus prieš Rusiją, atsakė: „Dabar mes tai sprendžiame.“

Nors J. Bidenas tvirtai remia Ukrainą, jis jau anksčiau yra aiškiai pasakęs, kad nori išvengti tiesioginio konflikto tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos, dviejų pagrindinių pasaulio branduolinių galybių.

Antradienį Londone su D. Lammy susitikęs A. Blinkenas sakė, kad Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios suteikti Ukrainai „tai, ko jai reikia, tada, kai jai to reikia, kad būtų kuo veiksmingiausiai kovojama su Rusijos agresija“.

Tačiau A. Blinkenas, kuris į Kyjivą vyksta jau penktą kartą nuo plataus masto karo pradžios, sakė, kad taip pat svarbu įsitikinti, ar Ukrainos pajėgos gali prižiūrėti ir naudoti tam tikrą ginkluotę.

Vėliau, komentuodamas, ar Jungtinės Valstijos uždegs žalią šviesą Kyjivui naudoti ilgojo nuotolio ginklus, A. Blinkenas „Sky News“ kalbėjo: „Mes niekada to neatmetame, bet kai nusprendžiame, norime būti tikri, kad tai daroma taip, kad tai padėtų pasiekti tai, ko siekia ukrainiečiai.“

Kalbėti apie ilgojo nuotolio ginklus vėl imta po to, kai Jungtinės Valstijos pareiškė, kad Iranas nusiuntė trumpojo nuotolio raketų Rusijai, kad ši panaudotų jas savo kare prieš Ukrainą.

Irano siuntos sukėlė nuogąstavimų, kad Maskva įgaus galimybių panaudoti ilgojo nuotolio raketas prieš palyginti nepaliestas teritorijas Vakarų Ukrainoje.

Vakarų galybės paskelbė naujas sankcijas Iranui dėl šio sandorio, Teheranui nepaisius daugkartinių įspėjimų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojevizitasJungtinė KaralystėJAVGinkluotė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių