JAV teigia, kad nuo pieninių galvijų paukščių gripu užsikrėtė žmogus

  • Teksto dydis:

Oficialiuose pranešimuose pirmadienį buvo teigiama, kad Jungtinėse Valstijose sveiksta paukščių gripu nuo pieninių galvijų užsikrėtęs asmuo.

Tai tik antras atvejis šalyje, kai nustatytas teigiamas paukščių gripo testo rezultatas, po to, kai praėjusią savaitę virusu susirgo galvijai Teksase, Kanzase ir kai kuriose kitose valstijose.

„Pacientas nurodė, kad vienintelis simptomas – akių paraudimas (atitinkantis konjunktyvito požymius), ir jis sveiksta“, – teigė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC). Jam liepta izoliuotis ir vartoti antivirusinius vaistus nuo gripo.

CDC pridūrė, kad ši infekcija nekeičia paukščių gripo keliamos rizikos žmonių sveikatai JAV visuomenei vertinimo, kuris yra žemas.

Pirmasis atvejis užregistruotas 2022 metais Kolorade, tačiau tuomet virusu žmogus užsikrėtė nuo naminių paukščių.

Ekspertai nerimauja dėl didėjančio žinduolių, užsikrėtusių labai patogeniško paukščių gripo H5N1 atmaina, skaičiaus ir galimo jos plitimo tarp žinduolių, nors žmonių užsikrėtimo atvejai išlieka labai reti.

Teksaso sveikatos departamentas pridūrė, kad galvijų užsikrėtimas nekelia pavojaus komerciniam pieno tiekimui, pieninėms įsipareigojus sunaikinti sergančių karvių pieną. Pasterizacija taip pat sunaikina visus virusus.

Jis taip pat pridūrė, kad stengiasi pateikti gaires užkrėstoms pieninėms, kaip sumažinti poveikį darbuotojams ir kaip žmonės, dirbantys su užkrėstais galvijais, turėtų stebėti, ar nepasireiškia ligos simptomai, ir atlikti tyrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių