JT agentūra: Gazos Ruože vyksta precedento neturinti humanitarinė katastrofa

  • Teksto dydis:

Dėl Izraelio smūgių Gazos Ruože įvyko precedento neturinti humanitarinė katastrofa, sekmadienį pareiškė palestiniečių pabėgėlius remianti Jungtinių Tautų agentūra.

„Per pastarąsias aštuonias dienas į Gazos Ruožą nebuvo įleistas nė lašas vandens, nė grūdas kviečių, nė litras degalų“, – žurnalistams sakė JT pagalbos ir darbų agentūros palestiniečių pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose (UNRWA) vadovas Philippe‘as Lazzarini (Filipas Lazarinis).

„Tiesą sakant, Gazos Ruožas yra dusinamas, ir atrodo, kad karas šiuo metu prarado žmogiškumą, – tęsė jis. – Jei pažvelgtume į vandens klausimą, visi žinome, kad vanduo – tai gyvybė, o Gazos Ruože trūksta vandens ir Gazos Ruože gesta gyvybė.“

Sekmadienį Izraelis pranešė, kad vandens tiekimas į pietinę palestiniečių anklavo dalį atnaujintas.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ pradėjus ataką Irano aukščiausiasis lyderis pareiškė, kad didžiuojasi kovotojų veiksmais.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fu

Fu portretas
Patys didžiausi nacistai ir yra žydai...

Pilietis

Pilietis portretas
Na ir irodykit man zydai ne teroristai....

utėles reikia naikinti

utėles reikia naikinti portretas
arba atiduoti tiems humanitarams į namus
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių