Klimato aktyvistai nusitaikė į L. Messi vilą Ibisoje

  • Teksto dydis:

Klimato aktyvistai antradienį dažais apipurškė Argentinos futbolo žvaigždei priklausančią vilą atostogautojų pamėgtoje Ispanijos Ibisos saloje, siekdami pabrėžti „turtingųjų atsakomybę už klimato krizę“.

Aktyvistai iš grupės „Futuro Vegetal“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti du jos nariai, stovintys priešais netoli Kala Taridos užutėkio vakarinėje Ibisos pakrantėje esančio namo ir laikantys transparantą su užrašu „Padėkime planetai – Suėskime turtinguosius – Atsikratykime policijos“.

Po to aktyvistai baltą pastato fasadą apipurškė raudonos ir juodos spalvos dažais.

Išplatintame pranešime grupė pareiškė norėjusi parodyti „turtingųjų atsakomybę už klimato krizę“ ir tuo tikslu nusitaikiusi į rūmus, kurie, jos, teigimu, buvo „pastatyti neteisėtai“.

„Futuro Vegetal“ citavo 2023 m. organizacijos „Oxfam“ paskelbtoje ataskaitoje pateikiamus duomenis, kad 2019 m. vienas procentas turtingiausių planetos gyventojų buvo atsakingas už tokį patį į aplinką patekusio anglies dvideginio kiekį, kaip du trečdaliai neturtingiausių gyventojų, nors būtent labiausiai pažeidžiamos bendruomenės patiria „didžiausias pasekmes“, kurias sukelia ši katastrofa.

Teigiama, kad L. Messi, šiuo metu žaidžiantis už JAV komandą „Inter Miami“, Viduržemio saloje esančią vilą su nuosava grožio procedūrų zona, pirtimi ir kino kambariu, 2022 m. už maždaug 11 mln. eurų įsigijo iš vieno šveicarų verslininko.

Tačiau rūmai neturėjo naudojimo sertifikato – vietos valdžios išduoto dokumento, patvirtinančio, kad pastatas yra tinkamas gyventi, mat keletas šio objekto patalpų buvo įrengta neturint leidimo, pranešė Ispanijos žiniasklaida.

„Futuro Vegetal“, turinti ryšių su panašiomis kitose šalyse veikiančiomis grupėmis, yra surengusi dešimtis protestų, tarp kurių – 2022 m. įvykdyta akcija, kurios metu jos nariai prisiklijavo rankas prie Madrido Prado muziejuje kabančių Ispanijos meistro Francisco de Goyos paveikslų rėmų.

Pernai grupės aktyvistai raudonos ir juodos spalvos dažais apipurškė Ibisoje prišvartuotą prabangią jachtą, neva priklausančią Nancy Walton Laurie – milijardierei JAV mažmeninės prekybos milžinės „Walmart“ turtų paveldėtojai.

Sausį Ispanijos policija pranešė sulaikiusi 22 grupės „Futuro Vegetal“ narius, įskaitant du protesto Prado muziejuje vykdytojus ir trys vyriausiuosius grupės vadovus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių