Po „Hamas“ lyderio nužudymo vis labiau stiprėja baimė dėl karo Artimuosiuose Rytuose

Įtampa Artimuosiuose Rytuose auga vis labiau, nes Iranas ir jo sąjungininkai rengiasi reaguoti į „Hamas“ politinio lyderio nužudymą, dėl kurio kaltinamas Izraelis, ir tai kelia baimę, kad gali kilti regioninis karas.

Izraelio sąjungininkės Jungtinės Valstijos pareiškė, kad į regioną perkels karo laivus ir naikintuvus, o Vakarų šalių vyriausybės paragino savo piliečius palikti Libaną, kuriame įsikūręs galingas Irano remiamas judėjimas „Hezbollah“, tuo pat metu oro linijų bendrovės atšaukia skrydžius.

Šią savaitę Teherane nukovus „Hamas“ lyderį Ismailą Haniyeh kelios valandos po to, kai Izraelis Beirute likvidavo „Hezbollah“ karo vadą, Iranas ir vadinamoji „pasipriešinimo ašis“ pažadėjo atkeršyti.

Iranas šeštadienį pareiškė, kad tikisi, jog „Hezbollah“ smogs giliau Izraelio teritorijoje ir nebeapsiribos tik kariniais taikiniais.

Pentagonas pareiškė, kad stiprina savo karines pajėgas Artimuosiuose Rytuose, siekdamas apsaugoti JAV personalą ir apginti Izraelį.

Jo teigimu, bus dislokuota lėktuvnešio „USS Abraham Lincoln“ vadovaujama smogiamoji grupė, taip pat papildomi balistinių raketų gynybą galintys užtikrinti kreiseriai bei eskadriniai minininkai ir nauja naikintuvų eskadrilė.

JAV prezidento Joe Bideno, esančio savo vasarnamyje Delavero valstijoje, žurnalistai paklausė, ar jis mano, kad Iranas atsitrauks. „Tikiuosi, kad taip, – atsakė jis. – Nežinau.“

Netrukus po to „Hezbollah“ paskelbė paleidusi dešimtis raketų „Katiuša“ į šiaurinę Izraelio gyvenvietę Beit Hilelį.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad ankstyvą sekmadienio rytą iš pietų Libano į Izraelį buvo paleista apie 30 sviedinių, dauguma jų buvo numušti, apie sužeistuosius nepranešama.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių