Teisių gynimo grupė: palestiniečių kaliniai Izraelio kalėjimuose yra sistemingai žeminami

Tūkstančiai palestiniečių kalinių Izraelio kalėjimuose patiria sistemingą žeminimą ir kankinimus nuo pat spalio 7-osios, kai islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolis įžiebė karą Gazos Ruože, antradienį pranešė Izraelyje įsikūrusi teisių gynimo grupė „B'Tselem“.

„B'Tselem“ ataskaitoje teigiama, kad 55-ių buvusių kalinių pasakojimai atskleidė „nežmoniškas sąlygas“ ir parodė, kad keliolika įkalinimo įstaigų iš esmės buvo naudojamos kaip kankinimų stovyklos.

„Iš jų liudijimų aiškiai matyti, kad vykdoma sisteminga institucinė politika, kuria siekiama nuolat išnaudoti ir kankinti visus Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečių kalinius“, – sakoma ataskaitoje.

Buvę kaliniai kalbėjo apie „dažnus žiauraus, savavališko smurto atvejus, seksualinę prievartą, žeminimą ir menkinimą, priverstinį badavimą, higienos sąlygų ir miego trūkumą“.

Izraelio kalėjimų tarnyba atsakė, kad „visi kaliniai laikomi teisėtai, o jų pagrindines teises visapusiškai užtikrina kvalifikuoti ir profesionalūs kalėjimų pareigūnai ir viršininkai“.

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime teigiama, kad ataskaitoje pareikšti kaltinimai yra nepagrįsti, tačiau priduriama, kad visi kaliniai ir sulaikytieji turi teisę pateikti oficialų skundą.

Izraelio kariuomenė teigė, kad „bet kokia prievarta prieš sulaikytuosius, nesvarbu, ar sulaikymo, ar apklausos metu, yra neteisėta, prieštarauja IDF (Izraelio kariuomenės) gairėms ir yra griežtai draudžiama.

„IDF kategoriškai atmeta kaltinimus dėl sistemingo žeminimo, įskaitant lytinę prievartą, savo sulaikymo įstaigose“, – nurodė ji.

„B'Tselem“ dokumentai paskelbti praėjus savaitei po to, kai pasirodė Jungtinių Tautų ataskaita, kurioje teigiama, kad Izraelio sulaikyti palestiniečiai kankinami ir su jais netinkamai elgiamasi.

Pirmadienį JT ekspertų grupė taip pat įspėjo, kad nuo karo Gazos Ruože pradžios Izraelis vis dažniau kankina palestiniečių kalinius.

Praėjusį mėnesį Izraelio kariuomenė pranešė, kad sulaikė devynis karius apklausai dėl įtariamo smurto prieš sulaikytąjį įstaigoje, kurioje, kaip žinoma, laikomi per karą Gazos Ruože sulaikyti palestiniečiai.

„B'Tselem“ teigė, kad Izraelio pareigūnai spalio 18 dieną, praėjus 11 dienų po „Hamas“ išpuolio Izraelio teritorijoje, įkalinimo įstaigose paskelbė nepaprastąją padėtį.

Ataskaitoje sakoma, kad nuo tada visuose kalėjimuose nuolatos naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, atsisakoma suteikti medicininę pagalbą, kaliniai verčiami badauti, kęsti troškulį. Iš jų konfiskuojami asmeniniai daiktai bei neleidžiama miegoti.

„B'Tselem“ teigimu, Izraelio kalėjimuose ir sulaikymo įstaigose laikomų palestiniečių skaičius nuo karo pradžios išaugo beveik dvigubai – iki liepos pradžios jų buvo 9 623. Beveik pusė iš jų laikomi be teismo ir neinformuoti apie jiems pareikštus kaltinimus, teigia organizacija.

„Keliolika Izraelio karinių ir civilinių kalėjimų buvo paversti stovyklų tinklu, skirtu išnaudoti kalinius“, – priduriama ataskaitoje.

„Tokios erdvės, kuriose kiekvienas kalinys sąmoningai pasmerkiamas dideliam, nepaliaujamam skausmui ir kančioms, de facto veikia kaip kankinimo stovyklos“, – priduriama joje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha

Cha cha portretas
Tegu džeugesi kad aplamai gyvi

ei zydai :

ei zydai : portretas
Laisve Palestinai ir Jos Tautai !

Cha

Cha  portretas
Vat tai nabagai, dar pagailekit teroristų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių