Venesueloje prieš opozicijos lyderius pradėtas baudžiamasis tyrimas

  • Teksto dydis:

Venesuelos opozicijos lyderiai po ginčijamos prezidento Nicolaso Maduro pergalės rinkimuose pirmadienį paragino kariuomenę „stoti žmonių pusėn“. Į šį raginimą buvo greitai sureaguota – pradėtas baudžiamasis tyrimas.

Prokurorai teigė pradėję tyrimą, kuriame opozicijos lyderė Maria Corina Machado ir jos kandidatas į prezidentus Edmundo Gonzalezas Urrutia kaltinami rinkimų nugalėtoju paskelbę ne N. Maduro, kurstę žmones nepaklusti ir sukilti.

Nacionalinė rinkimų taryba (CNE), visuomenės spaudžiama paskelbti išsamius rinkimų apylinkių duomenis, patvirtinančius N. Maduro pergalę, pirmadienį pranešė, kad visus šiuos duomenis pateikė Aukščiausiajam Teismui patvirtinti, kaip to prašė N. Maduro, bet ne viešai.

Opozicija tvirtina, kad E. Gonzalezas Urrutia teisėtai laimėjo liepos 28-osios prezidento rinkimus, kurie įstūmė naftos turtingą šalį į politinę krizę.

Kelios šalys, įskaitant Jungtines Valstijas ir Argentiną, pripažino E. Gonzalezą Urrutią nugalėtoju, o kitos, pavyzdžiui, Europos Sąjunga, to nepadarė ir paragino paskelbti visus balsavimo duomenis.

Praėjusią savaitę dėl ginčijamų rinkimų kilo protestai, per kuriuos, žmogaus teisių grupių duomenimis, žuvo mažiausiai 11 civilių.

„Kreipiamės į karių ir policijos pareigūnų sąžinę, kad jie stotų žmonių ir savo šeimų pusėn“, – teigiama opozicijos pareiškime, kuriame jie pasiūlė „garantijas tiems, kurie vykdo savo konstitucinę pareigą“ galimoje „naujoje vyriausybėje“.

Pareiškime, kurį E. Gonzalezas Urrutia pasirašė kaip „išrinktasis prezidentas“, taip pat raginama nutraukti represijas prieš opozicijos protestus.

Vyriausybė pranešė, kad per susirėmimus žuvo du kariai.

Opozicijos pareiškime teigiama, kad aukščiausio rango vadai yra „susivieniję su N. Maduro ir jo niekingais interesais, o jums atstovauja žmonės, kurie išėjo balsuoti, (...) kurių valia buvo išreikšta liepos 28 dieną, ir jūs tai žinote“.

Prokurorai atsakė pareiškimu, kuriame tvirtino, kad šie du opozicijos lyderiai „nesilaikydami konstitucijos ir įstatymų, melagingai prezidento rinkimų nugalėtoju paskelbė kitą asmenį nei Nacionalinė rinkimų taryba“.

„Paskutinis žodis“ – Aukščiausiojo Teismo

Penktadienį CNE patvirtino N. Maduro pergalę, už jį balsavus 52 proc., o už E. Gonzalezą Urrutią – 43 proc. rinkėjų.

Opozicija į interneto svetainę įkėlė balsavimo duomenis, kurie, jos teigimu, rodo, kad E. Gonzalezas Urrutia laimėjo surinkęs 67 proc. balsų.

CNE, kurią opozicija kaltina palaikant ryšius su N. Maduro, vis dar nepateikė išsamių balsavimo rinkimų apylinkėse išklotinių ir teigė tapusi kompiuterinio įsilaužimo auka.

N. Maduro paprašė Aukščiausiojo Teismo, kuris taip pat yra jam lojalus, patvirtinti rinkimus per procesą, kurį akademikai ir politiniai lyderiai laiko netinkamu.

„Yra Aukščiausiasis Teismas ir jis tars paskutinį žodį procese, kuris puolamas kaip niekada anksčiau“, – sakė N. Maduro.

Aukščiausiojo Teismo rinkimų skyrius paprašė CNE pateikti apylinkių balsavimo duomenis, o tarybos pirmininkas pirmadienio vakarą pareiškė, kad ji tai padarė.

„Pateikta viskas, ko reikalavo respublikos aukščiausias teismas“, – nedetalizuodamas teigė CNE pirmininkas Elvis Amoroso.

Teismas dabar turi 15 dienų šiems duomenims išnagrinėti, tačiau šis terminas gali būti pratęstas, sakė teismo pirmininkė Caryslia Beatriz Rodriguez, patvirtinusi, kad gavo dokumentus.

Teismas iškvietė E. Gonzalezą Urrutią, kuris viešumoje nebuvo matomas maždaug savaitę, pasirodyti trečiadienį, o N. Maduro – penktadienį.

Kviečia užmegzti dialogą

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva pirmadienį paragino Venesuelos vyriausybę ir opoziciją užmegzti dialogą, siekiant išspręsti konfliktą dėl rinkimų.

„Įsipareigojimas siekti taikos verčia mus kviesti šalis į dialogą ir skatinti vyriausybės bei opozicijos supratimą“, – valstybinio vizito Čilėje metu sakė L. I. Lula da Silva, susitikęs su prezidentu Gabrieliu Boricu.

N. Maduro sąjungininkas L. I. Lula da Silva paragino savo kolegą iš Venesuelos paskelbti balsavimo duomenis, kad ginčas būtų išspręstas.

Anksčiau pirmadienį telefonu L. I. Lula da Silva kalbėjosi su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

„Palaikome Venesuelos žmonių siekį turėti skaidrius rinkimus. Šis reikalavimas yra bet kurios demokratijos pagrindas“, – socialiniuose tinkluose po pokalbio su Brazilijos lyderiu rašė E. Macronas.

E. Macronas ir L. I. Lula da Silva „paragino Venesuelos pareigūnus paskelbti visus rinkimų apylinkių balsavimo duomenis, kad būtų užtikrintas rinkimų proceso skaidrumas ir vientisumas“, pranešė Eliziejaus rūmai.


Šiame straipsnyje: Venesuelaopozicijarepresijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių