Opozicija boikotuoja Užsienio reikalų komiteto posėdžius

Opozicija tęsia Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) boikotą, kaltindami komiteto pirmininką konservatorių Emanuelį Zingerį vienvaldyste.

„Mes dalyvautume, jei būtume sulaukę viešo pirmininko atsiprašymo, kai komiteto pirmininkas pareiškė, kad dar metus jis čia vadovaus, o ne mes. Tai jei mes nereikalingi, mes ten ir nedalyvausim. Taip negali būt demokratinėj valstybėj, kad komiteto pirmininkas sprendimus priiminėtų vienasmeniškai“, - BNS sakė posėdį trečiadienį boikotavęs URK pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Justinas Karosas.

Jis taip pat tvirtino, jog būtina komitete peržiūrėti kvotas, nes jame neproporcingai daug valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovų, tačiau pabrėžė, jog esminis dalykas, kurio laukia opozicija - URK pirmininko viešas atsiprašymas.

Trečiadienį prasidėjus URK posėdžiui jame taip pat nepasirodė kitas socialdemokratas Vytenis PovilasAndriukaitis, „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas ir Seimo narių mišriai grupei priklausantis Andrius Šedžius.

Tačiau Lenkų rinkimų akcijos atstovas Michalas Mackevičius, anksčiau irgi dalyvavęs boikote, šį trečiadienį jau dalyvavo komiteto posėdyje.

Opozicijos atstovai, kaltindami E.Zingerį neatsakingu elgesiu, praėjusią savaitę kreipėsi į Seimo pirmininkę.

„Mes su dideliu apgailestavimu konstatuojame, kad per pastaruosius pusę metų šiame komitete dirbti darosi vis sunkiau. Darbas vyksta chaotiškai, dokumentų projektai rengiami skubotai, diskusijos komitete įgauna vienpusišką atspalvį. Šią padėtį sukūrė neatsakingas šio komiteto pirmininko E. Zingerio požiūris į savo pareigų atlikimą“, - sakoma penkių parlamentarų pareiškime.

Pareiškimą paskelbė socialdemokratai V.P.Andriukaitis, J.Karosas, "tvarkietis" D.A.Barakauskas, Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis A.Šedžius ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas M.Mackevičius, kuris dirba "Tvarkos ir  teisingumo" frakcijoje.
Pasak opozicijos parlamentarų, komiteto pirmininkas nesitaria sudarydamas posėdžių darbotvarkes, dažnai į jas įtraukia klausimus, kurie nėra iš anksto parengti ar suplanuoti, o pirmininko iniciatyva komitetui pateikiami pareiškimų ar kitų dokumentų projektai išdalijami dažnai tik prieš pat posėdžių pradžią.

Opozicionieriai taip pat sako, kad komitete per daug vietų turi konservatoriai, todėl prašo, kad komiteto sudėtis būtų koreguota pagal proporcingo frakcijų atstovavimo principą.
Konservatoriai opozicijos atstovų priekaištus vadino „juokingais“, nes esą kiekvienas Seimo narys yra laisvas siūlyti klausimus posėdžiams, prašyti įtraukti į darbotvarkę, tačiau jokių tokių siūlymų ir priekaištų iki tol nebuvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Seimas turi atsisakyti strateginių veiksmų tarptautiniuose santykiuose. Kiekviena pasaulio šalis turi gyventi pagal savo nusistovėjusias gyvenimo normas. Lietuviams aktualus nesikišimo principas užsienio ryšiuose.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių