Prezidentė VSD vadovo norėtų ne saugumiečio

Valstybės saugumo departamentui (VSD) turėtų vadovauti šiuo metu su šia institucija nesusijęs asmuo, tai trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariams teigė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Prezidentė sakė ieškanti kandidato, kad jis nebūtų iš VSD struktūrų", - sakė NSGK narys Vytautas Bogušis, per susitikimą paklausęs valstybės vadovės apie naują VSD generalinį direktorių.

Anot jo, prezidentė tokį sprendimą motyvavo, kad šią struktūrą reikia išlaikyti dinamišką, kad ji neapkerpėtų.

Parlamentaro teigimu, D.Grybauskaitė išdėstė savo viziją, koks turėtų būti Saugumo departamento vadovas - su diplomatine patirtimi, išmanantis žvalgybą ir kontržvalgybą, atitinkantis NATO parametrus.

Prezidentė esą užsiminė, jog būtų gerai, kad kandidatai į šį postą būtų keli. Be to, ji parlamentarams pažadėjo su frakcijomis derinti tas kandidatūras.

Kol kas neoficialiai tarp galimų kandidatų minėta tik dabar laikinai departamentui vadovaujančio Romualdo Vaišnoro pavardė.

Europarlamentaras, opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas Rolandas Paksas neseniai VSD vadovu yra pasiūlęs skirti buvusį Lietuvos karinės žvalgybos vadovą, šiuo metu Europos Sąjungos karinio štabo viršininko pavaduotojo pareigas einantį Gintarą Bagdoną.

2003 metais eidamas Lietuvos prezidento pareigas R.Paksas jau siūlė G.Bagdono kandidatūrą į VSD generalinius direktorius, tačiau prasidėjus prezidentiniam skandalui VSD generalinio direktoriaus pakeitimo procedūra buvo sustabdyta, o vėliau R.Paksą nušalinus nuo šalies vadovo pareigų vadovauti VSD buvo paskirtas Arvydas Pocius.

VSD vadovo postas atsilaisvino pernai gruodį iš šių pareigų atsistatydinus Povilui Malakauskui. D.Grybauskaitės dekretu laikinai vadovauti VSD šiuo metu yra pavesta šios įstaigos vadovo pavaduotojui 39 metų R.Vaišnorui.

VSD generalinį direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Pagal Konstituciją, Seimo pavasario sesija prasideda kovo 10 dieną ir baigiasi birželio 30 dieną.


Šiame straipsnyje: VSD

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių