Per pusmetį Ypatingasis archyvas nesulaukė nė vieno KGB dokumento

Trečiadienį baigiasi vadinamoji amnestija grąžinti neteisėtai laikomus KGB dokumentus. Šia galimybe nepasinaudojo nė vienas asmuo, į archyvus negrįžo nė vienas dokumentas.

„Nulinis rezultatas“, - trečiadienį BNS sakė Ypatingojo archyvo direktorius Ovidijus Lėveris.

Anot jo, niekas negali pasakyti, kiek tokių dokumentų likę privačiose saugyklose ar išvis jų yra, todėl sunku paaiškinti, kodėl niekas nepasinaudojo Seimo priimtu laikinuoju įstatymu dėl Lietuvos teritorijoje veikusių buvusios SSRS specialiųjų tarnybų dokumentų savanoriško grąžinimo.

O.Lėverio teigimu, ir dabartinis, ir prieš penkerius metus buvę bandymai susigrąžinti dalį dingusio KGB archyvo nebuvo sėkmingi.

2007 metais paskelbus „amnestiją“, Ypatingasis archyvas paštu gavo dvi KGB bylas.

„Lietuvoje niekas negali pasakyti, kiek KGB rajonų, skyrių dokumentų yra nugulę kad ir muziejuose. Niekas nesistengia to afišuoti“, - sakė archyvaras.

Pagal pernai Seimo priimtą laikinąjį įstatymą, asmuo nuo 2011 metų liepos 19 dienos iki 2012 metų sausio 18 dienos savanoriškai atidavęs SSRS specialiųjų tarnybų dokumentus, kuriuos neteisėtai įgijo, laikė ir neperdavė valstybinės archyvų sistemos įstaigoms, būtų atleistas nuo baudžiamosios ir administracinės atsakomybės už šias veikas.

Pasibaigus „amnestijos“ laikui, už tokių dokumentų neperdavimą archyvams Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: KGB archyvaiKGB

NAUJAUSI KOMENTARAI

Būtų įdomu

Būtų įdomu portretas
Būtų labai įdomu paskaityti "tatos" bylą... Štai, liudytojo K.A.Purvinsko parodymai civilinėje byloje “Dėl Vytauto Landsbergio ieškinyje pateiktų Vytautui Petkevičiui kaltinimų už publicistiniame kūrinyje „Durnių laivas“ jo mirusio tėvo Vytauto Žemkalnio apšmeižimą“: “ 1955 m. birželio 24 d. Konservatorijos uždarame partiniame susirinkime, dalyvaujant V. Landsbergiui, buvo svarstomi V kurso studentų egzaminų rezultatai. Šiame susirinkime ypač gerai buvo įvertintos tik studento V. Landsbergio marksizmo-leninizmo disciplinos įsisavintos ir įsisąmonintos žinios. Neatsitiktinai, tik baigęs Konservatoriją, V. Landsbergis, palaiminus KGB, buvo paskirtas dirbti ne kur nors koncertmeisteriu ar muzikos mokytoju, o Konservatorijos marksizmo-leninizmo katedros dėstytoju... V. Landsbergį, jam dar besimokant Lietuvos konservatorijoje, dirbti KGB slaptu agentu užverbavo buvęs Lietuvos KGB žvalgybos skyriaus viršininko pavaduotojas Rainių kankinių egzekutorius N.Dušanskis, o jo patikimumą ir tinkamumą KGB agento darbui garantavo Slavinų klanas. Todėl.,baigęs muzikos mokslus ir įgijęs muzikanto kvalifikaciją, V. Landsbergis ir buvo paskirtas valstybės gerai apmokamu marksistu-leniniečiu su užverbuoto KGB agento įvardintu slapyvardžiu “Dėdulė”. “Kada tauta buvo palikta priešo savivalei, dezinformuojama ir mulkinama, Vytautas Landsbergis visą okupacijos laiką netrukdomai kopė aukštyn karjeros laiptais. 1957-1974 metais niekieno nepersekiojamas ir apgaubtas partine šiluma, dirbo Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute vyr. dėstytoju ir docentu, o 1974-978 m. - Lietuvos TSR valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultete docentu. 1969 m. - TSRS Aukščiausioji atestacinė komisija jam suteikė menotyros mokslų kandidato mokslinį laipsnį, o 1978 m. - ir profesoriaus mokslinį vardą. Tarp pristatytų dokumentų profesoriaus vardui gauti yra ir KGB Lietuvos padalinio neprieštaravimas, nors tokio KGB palaiminimo Nuostatai moksliniams laipsniams ir moksliniams vardams teikti nereikalavo. Nuo 1978 metų Vytautas Landsbergis niekieno nepersekiojamas dirbo Lietuvos TSR valstybinėje konservatorijoje, profesoriumi. Dirbdamas pedagoginį darbą, Vytautas Landsbergis, plačiai propagavo ir komunistinius idealus bei siekė, kad jie nebūtų kompromituojami...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių