Savivaldybės pačios turi spręsti, kaip apmokestinti atliekas

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas siūlo savivaldybėms pačioms apsispręsti, kaip apmokestinti komunalines atliekas. Gyventojams, kurie nerūšiuotų atliekų, siūlomi dvigubai didesni mokesčiai.

„Kiekviena savivaldybė apsispręs pati, kokiu būdu jai susirinkti iš savo gyventojų tuos mokesčius, kad užtektų pinigų atliekų tvarkymui“, - trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė komiteto narys „tvarkietis“ Almantas Petkus.

Seimas pernai dėl pataisų gausos nebespėjo priimti naujos redakcijos Atliekų tvarkymo įstatymo, numatančio reformą šiame ūkyje.

„Neturi likti nė vieno už atliekų tvarkymą nemokančio žmogaus, o tie, kurie rūšiuoja, tiems turi būti sudaromos lengvatos“, - sakė komiteto vadovas Jonas Šimėnas.

Parlamentaras, be kita ko, pabrėžė, kad daugelyje kaimų ir miestelių yra sudarytos sąlygos rūšiuoti atliekas: „Dažniausiai stovi du konteineriai. Į stiklo konteinerį, manau, galima, jeigu nėra kur kitur dėti, mesti ir popieriaus atliekas, nes antriniame rūšiavime popierių ir stiklą bei plastiką nesudėtinga atskirti“, - sakė parlamentaras.

Pataisomis siūloma leisti gyventojams už sukauptas atliekas mokėti, atsižvelgiant ir į turimą būsto plotą, gyventojų skaičių ir sukaupiamą atliekų kiekį.

„Jeigu bute gyvena vienas ar penki žmonės, turėtų būti skirtingai mokama. Jeigu yra vasarnamis, jis naudojamas vos kelis mėnesius per metus, todėl mokėti už visus metus nereikėtų. Jeigu žmogus gyvena privačioje valdoje ir gali atskirti 40 proc. biologiškai skaidžių atliekų - kalbu apie virtuvės atliekas, apie nupjautą žolytę... Kam viską vežti į sąvartynus, jeigu galima grąžinti į daržą“, - kalbėjo J.Šimėnas.

A.Petkus taip pat informavo, kad Seimui priėmus pataisas turės būti išskaidytos regionų atliekų tvarkymo centrų (RATC) funkcijos - jie nebegalės užsiimti ir administravimu, ir tvarkyti atliekas.  
„Savivaldybės turi apsispręsti, ar dabartiniai centrai lieka operatoriais, ar administratoriais, kurie nebevykdo ūkinės veiklos“, - sakė A.Petkus.

Seimas praėjusių metų pabaigoje priėmė pataisas, nebeleidžiančias atliekų gamintojams jų neperdirbti, o pateikti pažymas, kad perdirbti atidavė kitoms įmonėms - perdirbėjų ir surinkėjų veikla leista tik turint licenciją.


Šiame straipsnyje: atliekos

NAUJAUSI KOMENTARAI

KAMARA

KAMARA portretas
keistai atrodo, kai Seimas apsiriboja tik antriniu rūšiavimu. Atliekų išrušiavimas - svarbiausia.

arkas

arkas portretas
Šimėnas vėl klaidelę įstatyme padarys, juk tą pačią sekreturką tebeturi......karts jai vargšei nepasiseka, tai ir įstatymas gausis kitoks, negu nubalsuota. Konservatoriams gi patinka labai tokie politikai, nė plaukas nuo jų galvos. Tokia tad partija .....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių