Viceministras: vizų išdavimo sistema yra bloga

Tyrimą dėl Lietuvos vizos išdavimo į Europos Sąjungos (ES) "juodąjį sąrašą" įtrauktai Baltarusijos teisingumo viceministrei Allai Bodak vykdę diplomatai konstatavo, kad bloga vizų išdavimo sistema, sako užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius.

"Tyrimas yra baigtas, ir pagrindinė išvada yra, kad, deja, vizų sistema yra bloga ir sudaro galimybes tokioms klaidoms - kalbame ir apie vardų rašybą lietuvių, anglų kalbomis, atskirų duomenų įvedimą", - trečiadienį žurnalistams sakė viceministras.

Esą sudarant ir naudojant Šengeno erdvėje nepageidaujamų asmenų sąrašus, ES šalys narės skirtingai į lotynišką abėcėlę perrašo kitais rašmenimis rašomų trečiųjų valstybių piliečių vardus.

Anot jo, dėl "šios spragos lopymo" raštu kreiptasi į Vidaus reikalų ministeriją, Migracijos departamentą.

"Kaip parodė Golovatovo atvejis, tai ne tik Lietuvos problema, bet ir visos ES problema. Mūsų ministras ir vidaus reikalų ministras kreipėsi į ES kolegas dėl Šengeno informacinės sistemos tobulinimo", - teigė E.Ignatavičius.

"Tikimės, kad tie dalykai bus padaryti, o kol spragos bus lopomos, tyrimo išvados yra, kad reikia sustiprinti kitas papildomas kontrolės priemones, kurios pareikalaus daugiau laiko iš pareigūnų, išduodančių vizas, daugiau kontrolės", - teigė jis.
Anot viceministro, aiškintasi, bet nenustatyta, ar dėl tokių spragų į Lietuvą galėjo patekti ir kiti asmenys.

Lietuvos pasieniečiai rugpjūčio pradžioje neįleido į Lietuvą A.Bodak, nustatę, kad ji įtraukta į ES sudarytą sąrašą pareigūnų, kuriems draudžiama atvykti į bendrijos šalis. Skandalas Lietuvoje kilo paaiškėjus, kad ambasadoje Minske jai buvo išduota Lietuvos viza. Užsienio reikalų ministerijos teigimu, viza išduota "dėl kelių klaidų daugiapakopėje vizų išdavimo ir asmenų patekimo į Šengeno erdvę sistemoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių