Ispanijos futbolo vadovas dėl skandalą sukėlusio bučinio atsistatydino

  • Teksto dydis:

Ispanijos futbolo federacijos prezidentas Luisas Rubialesas atsistatydino kilus kritikos bangai dėl to, kad jis per moterų futbolo pasaulio čempionato ceremoniją į lūpas pabučiavo žaidėją Jenni Hermoso (Dženi Hermoso).

L. Rubialesas, kurio įgaliojimai jau buvo sustabdyti, atvirame laiške nurodė nusiuntęs atsistatydinimo pareiškimą federacijos laikinajam prezidentui, o interviu televizijai paaiškino savo sprendimą galiausiai pasitraukti.

„Atsistatydinsiu, taip, nes negaliu tęsti savo darbo, – televizijai sakė 46 metų L. Rubialesas. – [Šeima ir draugai] sako man: „Luisai, turi sutelkti dėmesį į savo orumą ir gyventi toliau. Jei ne, tu pakenksi mylimiems žmonėms ir mėgstamam sportui.“

Rugpjūčio 20 dieną Ispanijai laimėjus pasaulio moterų futbolo čempionato finalą Sidnėjuje L. Rubialesas be sutikimo pabučiavo į lūpas J. Hermoso.

L. Rubialesas atsiprašė už savo elgesį, kuris išprovokavo priešišką reakciją visame pasaulyje, bet pakartojo, kad bučinys įvyko esant abipusiam sutikimui. J. Hermoso teigia, kad taip nebuvo ir kad ji jautėsi kaip užpuolimo auka.

L. Rubialesui atsisakius atsistatydinti, FIFA sustabdė jo įgaliojimus 90 dienų, o Ispanijos prokurorai ėmėsi tirti įtariamą seksualinį smurtą.

33 metų J. Hermoso dėl minimo įvykio antradienį pateikė skundą Nacionaliniam teismui.

Sekmadienį vakare paskelbtame L. Rubialeso atvirame laiške sakoma, kad jis informavo federaciją taip pat atsistatydinantis iš UEFA viceprezidento posto.

„Po greitai FIFA paskelbto įgaliojimų sustabdymo, po kitų prieš mane inicijuotų procedūrų akivaizdu, kad negalėsiu grįžti į savo postą, – laiške rašė L. Rubialesas. – Tolesnis laukimas ir kabinimasis neprisidės prie jokių teigiamų dalykų, nei federacijai, nei Ispanijos futbolui.“

„Be kitų dalykų, todėl, kad yra jėgų, (...) neleisiančių man grįžti“, – pridūrė jis.

L. Rubialeso teigimu, jis nenori, kad Ispanijos futbolui pakenktų „tokia neproporcinga kampanija“ prieš jį.

„Tikiu tiesa ir padarysiu visa, ką galiu, kad ji laimėtų“, – rašė jis.

Pasak jo, pasitraukdamas jis prisidės prie konkurso dėl teisės rengti 2030 metų vyrų pasaulio čempionatą stabilumo. Konkurse dalyvauja ir Ispanija.

Pastarosiomis savaitėmis didėjant spaudimui L. Rubialesui, jo motina Angeles Bejar (Ancheles Bechar) protestuodama užsidarė vienoje bažnyčioje ir paskelbė bado streiką.

„Viskas baigta“

Kai kurie Ispanijos politikai atvirai džiaugėsi dėl L. Rubialeso pasitraukimo.

„Esame su tavimi, Jenni, ir su visomis moterimis“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė ministro pirmininko pavaduotoja Yolanda Diaz (Jolanda Dias).

Ispanijos lygybės ministrė Irene Montero (Irenė Montero) šioje platformoje parašė „Viskas baigta“ – tai šūkis, kurį J. Hermoso ir kitos žaidėjos naudojo protestuodamos prieš L. Rubialeso veiksmus.

Daugiau nei 80 moterų komandos žaidėjų paskelbė streiką reaguodamos į po incidento sekusią L. Rubialeso gynybinę kalbą, kurioje jis pasisakė prieš, jo teigimu, netikrą feminizmą, ir pareiškė neatsistatydinsiantis.

Žaidėjos pareiškė, kad negrįš, kol nebus pakeista Ispanijos futbolo federacijos RFEF vadovybė.

Federacijos vadovo pareigas einantis Pedro Rocha (Pedras Roča) atsiprašė už L. Rubialeso elgesį, kurį pavadino nepriimtinu.

Skandalas darbo vietą kainavo ir moterų rinktinės treneriui Jorge Vildai (Chorchei Vildai), prieštaringai vertinamam L. Rubialeso draugui. Naująja trenere tapo buvusi J. Vildos asistentė Montserrat Tome (Monserat Tomė). Tai pirmas kartas, kai komandai vadovauja moteris.

Rugsėjo 22 ir 26 dienomis Ispanijos moterų rinktinė žais Tautų lygos rungtynes su Švedija ir Šveicarija.

Tyrimas

Ispanijos prokurorų ieškinį L. Rubialesui nagrinės nacionalinio teismo teisėjas.

Jei jis patenkins prašymą, bus paskirtas teisėjas, kuris vadovaus tyrimui. Jo galutiniai scenarijai – rekomendacija bylą nagrinėti teisme arba ją nutraukti.

Pasaulio čempionato šeimininkės Australijos policija pirmadienį naujienų agentūrai AFP pranešė, kad yra pasirengusi padėti atlikti tyrimą, tačiau nurodė, kad ataskaita jai dar neperduota.

Meksikos „Pachuca“ klube žaidžianti J. Hermoso teigė, kad dėl nepageidaujamo bučinio ji pasijuto pažeidžiama ir tarsi užpuolimo auka, o socialiniuose tinkluose paskelbtame pareiškime tai apibūdino kaip impulsyvų, mačistinį veiksmą, atliktą ne vietoje ir be jokio sutikimo.

Ji taip pat kaltina L. Rubialesą spaudus ją kalbėti jo naudai iš karto po to, kai kilo triukšmas dėl bučinio. Tai, prokurorų teigimu, gali būti laikoma prievartos nusikaltimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių