2034 metų žiemos olimpinių žaidynių šeimininku paskelbtas Solt Leik Sitis

  • Teksto dydis:

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) trečiadienį 2034 metų žiemos žaidynių šeimininku paskelbė Solt Leik Sitį Jungtinėse Valstijose.

Visgi TOK įspėjo, kad iš Jutos valstijos sostinės gali būti atimta teisė rengti žaidynes, jei JAV valdžia nepaisys Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) „aukščiausio autoriteto“ ir toliau su ja konfliktuos.

JAV pareigūnai griežtai kritikavo WADA veiksmus dėl įtarimų, kad Kinijos plaukikai vartojo dopingą.

Prieš balsavimą keli Solt Leik Sičio pareigūnai pareiškė, kad rodys pagarbą WADA.

Tai jau būtų antrosios Solt Leik Sityje rengiamos žiemos olimpinės žaidynės – pirmą kartą jos ten organizuotos 2002-aisiais.

Anksčiau trečiadienį TOK 2030 metų žiemos žaidynių šeimininkėmis, su tam tikromis sąlygomis, paskelbė Prancūzijos Alpes.

Solt Leik Sitis buvo vienintelis kandidatas surengti žiemos olimpiadą, todėl intrigos dėl žaidynių šeimininko parinkimo nebuvo.

Tačiau prieš pat nariams patvirtinant paraišką 83 balsais „už“ ir šešiais „prieš“, olimpiados vadovai pareiškė, kad žaidynės gali ir nevykti Solt Leik Sityje, jei JAV įstatymų leidėjai ir JAV antidopingo agentūra (USADA) neužtikrins tinkamo elgesio.

TOK teisės komisijos pirmininkas Johnas Coatesas (Džonas Koutsas) sakė, kad šeimininko sutartis, kuria patvirtinama Solt Leik Sičio teisė rengti žaidynes, buvo pakeista taip, kad TOK galėtų atšaukti žaidynes ten, jei nebus parodoma pagarba WADA.

J. Coatesas teigė, kad JAV institucijos „privalo, ir aš pabrėžiu, privalo“ gerbti WADA.

„TOK sustiprino dabartinę olimpinių žaidynių šeimininko sutarties formuluotę, kad apsaugotų tarptautinės antidopingo sistemos vientisumą ir leistų TOK nutraukti olimpinių žaidynių šeimininko sutartį tais atvejais, kai Pasaulinės antidopingo agentūros aukščiausiam autoritetui [...] nėra parodoma visiška pagarba arba jei trukdoma taikyti Pasaulinį antidopingo kodeksą ar jam kenkiama“, – sakė J. Coatesas.

Didžiąją pastarojo dešimtmečio dalį USADA aštriai kritikavo WADA, o šiemet įtampa dar labiau sustiprėjo po to, kai balandį pasirodė pranešimai, kad prieš 2021-ųjų Tokijo olimpines žaidynes 23 Kinijos plaukikų draudžiamų medžiagų testai buvo teigiami, tačiau vėliau jiems buvo leista dalyvauti žaidynėse.

USADA vadovas Travisas Tygartas (Trevisas Taigartas) apkaltino WADA nuslėpus šiuos atvejus, kuriuos Kinija teisino netyčiniu maisto užteršimu.

WADA griežtai atmetė USADA kritiką ir pagrasino imtis teisinių veiksmų prieš šią organizaciją.

Tuo metu J. Coatesas trečiadienį pareiškė, kad JAV olimpinis ir paralimpinis komitetas (USOPC) bei Jutos valstija susitarė dėl paredaguotos šeimininko sutarties.

„Esame pasiryžę palaikyti WADA autoritetą, nes [jis] yra labai svarbus siekiant užtikrinti švarų sportą sportininkams ir suteikti jiems pasitikėjimo, kad jie gali būti apsaugoti“, – sakė USOPC pirmininkas Gene'as Sykesas (Džinas Saiksas).

„Manome, kad tai itin svarbu, ir labai rimtai vertiname jų susirūpinimą“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių