Paralimpiečių misija – ne vien sporto trofėjai

  • Teksto dydis:

„Žinau, kiek jėgų – fizinių ir psichologinių, – ruošdamiesi žaidynėms ir dalyvaudami jose atidavė mūsų sportininkai. Sveikinu kiekvieną garbingai atstovavus Lietuvai“, – sakė šalies Paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Antras medalis

Paryžiaus paralimpiadoje varžėsi 4 400 atletų iš 168 šalių. Lietuvą reprezentavo devyni sportininkai.

Sėkmingiausiai iš mūsiškių pasirodė dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis (treneris Algis Mečkovskis). Iš Ukmergės kilęs kovotojas svorio kategorijos iki 73 kg varžybų mažajame finale nugalėjo prancūzą Nathaną Petit ir pelnė bronzos medalį.

„Teko atlaikyti ne vien varžovo, bet ir jo gerbėjų spaudimą. Tačiau girdėjau ir lietuvius, skandavusius mano vardą. Tai mane labai įkvėpė, – kalbėjo O. Bareikis. – Didžiąją dalį kovos įgyvendinau trenerio parengtą planą, kaip reikėtų stabdyti varžovą. Jeigu ateityje dar susitiksime su juo, manau, akistata bus tokia pat atkakli, jis žūtbūt sieks revanšo.“

„Šiam prancūzui Osvaldas pralaimėjo pasaulio ir Europos čempionatuose. Ačiū Dievui, pagaliau atsigriebėme“, – sakė A. Mečkovskis.

Tokijo paralimpiadoje O. Bareikis taip pat iškovojo bronzą.

Maratonas: vedlio L. Mikalainio lydima A. Garunkšnytė pagerino savo asmeninį šio sezono rezultatą. / V. Dranginio / Lietuvos paralimpinio komiteto nuotr.

Debiutinis maratonas

Plaukikas kaunietis Edgaras Matakas (treneris Ramūnas Leonas) užėmė ketvirtą (100 m krūtine) ir šeštą (50 m laisvu stiliumi) vietas.

Šešta buvo ir disko metikė vilnietė Oksana Dobrovolskaja (trenerė Teresė Nekrošaitė), taip pat bėgikė Aušra Garunkšnytė (treneris Jonas Žakaitis).

Žaidynėse debiutavusi A. Garunkšnytė – pirmoji Lietuvos moteris, dalyvavusi paralimpiados maratono varžybose. Padedama savo vedlio Lino Mikalainio, ukmergiškė 42 km 125 m nubėgo per 3 val. 18 min. 41 sek. ir finišo ribą kirto aštunta, tačiau, diskvalifikavus dvi varžoves, pakilo į šeštą vietą.

„Pirmą kartą bėgau be laikrodžio. Specialiai nusiėmiau, nes per daug į jį žiūriu, kai būna sunku psichologiškai. Šįkart visokeriopai pasitikėjau Linu – jis fiksavo laiką. Pastarieji metai man buvo labai nelengvi, bet stipriai padėjo visa komanda“, – kalbėjo A. Garunkšnytė.

„Žiūrovų palaikymas buvo kosminis, kai kuriose trasos atkarpose priminė legendines dviračių lenktynes „Tour de France“, – įspūdžiais dalijosi L. Mikalainis.

Teko atlaikyti varžovo ir jo gerbėjų spaudimą. Įkvėpė mano vardą skandavę lietuviai.

Klojo pamatus ateičiai

Šiauliečiai, trenerio Deimanto Jusio auklėtiniai Andrius Skuja ir Eivydė Vainauskaitė rutulio stūmimo varžybas savo grupėse užbaigė užėmę atitinkamai šeštą ir vienuoliktą vietas.

Alytiškis Donatas Dundzys (treneris Jonas Baltrušaitis) dalyvavo rutulio stūmimo (septinta vieta) ir disko metimo (dešimta vieta) varžybose.

Plaukikė kaunietė Gabrielė Čepavičiūtė (trenerė Rasa Mažutaitienė) išmėgino jėgas taip pat dviejose rungtyse – 200 m kompleksinio plaukimo (aštunta vieta) ir 100 m nugara (dešimta vieta).

Apmaudžiai susiklostė šaulės Raimedos Bučinskytės pasirodymas. Šiaulietė dalyvavo šaudymo pneumatiniu pistoletu varžybose, tačiau buvo diskvalifikuota, nes po ginklo patikros paaiškėjo, kad jis neatitiko reikalavimų.

„Labai džiaugiamės Osvaldo sėkme. Aukštomis vietomis nudžiugino, savo meistriškumą pademonstravo ir kiti mūsų rinktinės sportininkai. Vieni buvo arčiau apdovanojimų, kiti – toliau, treti debiutavo, susipažino su aukščiausiu lygiu, klojo sau pamatus ateičiai. Visi paraatletai yra daugiau nei vien sportininkai. Mūsų misija – įgalinti žmones per sportą, siekti įtraukios visuomenės, lygių galimybių visiems, nepriklausomai nuo jų negalios. Tai atlikome ir Paryžiuje“, – reziumavo Lietuvos paralimpinio komiteto vadovas M. Bilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dziedas

Dziedas portretas
Su katarakta galėjo ir Olimpiadoje dalyvauti.Ji sportuoti netrukdo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių