M. Bilius: didžiuojamės visais mūsų paralimpiečiais

  • Teksto dydis:

„Mūsų sportininkų rezultatai – geri. Labai didžiuojamės visais atletais, nes kiekvienas iš jų atidavė varžyboms viską, ką galėjo“, – sakė Lietuvos paralimpinio komiteto (LPAK) prezidentas Mindaugas Bilius, dalydamasis mintimis apie Paryžiaus paralimpines žaidynes.

Prancūzijos sostinėje mūsų šaliai atstovavo devyni paralimpiečiai, jie dalyvavo keturių sporto šakų varžybose.

– Oficialų vertinimą pateiks LPAK vykdomasis komitetas, bet neabejoju, kad pažymys bus teigiamas. Aš vertinu gerai: iškovotas medalis, užimtos kelios labai aukštos vietos – net septyni mūsiškiai pateko į geriausiųjų aštuonetukus. Turint mintyje, kaip pakilęs meistriškumo lygis paralimpinėse žaidynėse ir kaip sunku apskritai į jas patekti, Lietuvos sportininkų pasiekimai – valios, ryžto pavyzdys, – interviu parateam.lt sakė M. Bilius. – Antai maratonininkė Aušra Garunkšnytė turėjo debiutuoti Tokijo paralimpiadoje, bet sunki trauma sugriovė jos planus. Ji nepasidavė ir kartu su savo vedliu Linu Mikalainiu nuostabiai pasirodė Paryžiuje. Arba kitas lengvaatletis Andrius Skuja: jam pastarieji metai buvo sunkūs psichologiškai, bet jis sugebėjo atitiesti ir žaidynėse pademonstruoti, kad gali varžytis stabiliai aukščiausiu lygiu. Apie kiekvieną mūsų rinktinės narį galima papasakoti daug įkvepiančių istorijų.

– Paryžiuje iškovotas vienas medalis. Ko pritrūko, kad laimikis būtų gausesnis?

– Žiūrint į užimtas vietas, nuo trofėjų skyrė vos vienas kitas žingsnis. Edgaras Matakas 100 m plaukimo krūtine finale buvo ketvirtas, lengvaatletė Oksana Dobrovolskaja disko metimo sektoriuje – penkta. Jie – jauni, tačiau savo meistriškumą jau įrodę sportininkai. Neabejoju, kad po ketverių metų Los Andželo žaidynėse jie vėl taikysis į aukščiausias vietas. Tą patį galima pasakyti ir apie kitus mūsiškius. Net keturiems iš jų šios žaidynės – debiutinės. Paryžiuje sukaupta didžiulė patirtis tikrai pravers ateityje.

Lyderis: pasak LPAK vadovo, O. Bareikis – mūsų paralimpinio sporto ambasadorius pasaulyje. / V. Dranginio / LPAK nuotr.

– Osvaldas Bareikis iškovojo medalį antrose žaidynėse iš eilės. Ar šį kovotoją matysime ir Los Andžele?

– Mano žiniomis, Osvaldas kupinas jėgų ir noro toliau sportuoti. Po Paryžiaus žaidynių turėtų keistis dziudo imtynių svorio kategorijos, o tai nelengvas procesas sportininkui. Tačiau Osvaldas nėra didžiojo sporto naujokas, neabejoju, kad jam viskas gerai susiklostys. Smagu, kad turime atkaklų, tvirtą dziudistą, jis – tikras mūsų paralimpinio sporto ambasadorius pasaulyje. Osvaldo ir jo trenerio Algio Mečkovskio atsidavimu negalima nesižavėti.

Net keturiems lietuviams šios žaidynės buvo debiutinės. Patirtis tikrai pravers ateityje.

– Ko reikia, kad mūsų rinktinė Los Andželo paralimpiadoje būtų dar gausesnė, o rezultatai – geresni?

– Manau, svarbiausia – susitelkus siekti tikslų, suvienyti valstybės ir privataus sektoriaus pastangas, sinergiją. Džiaugiuosi, kad turime būrį rėmėjų, be jų indėlio rezultatai tikrai nebūtų tokie, kokie yra. „Bitė Lietuva“ šiemet kiekvienam rinktinės nariui skyrė finansavimą sportinėms reikmėms, tarp jų – papildomiems startams, treniruočių stovykloms. „Girteka“ finansuoja mūsų projektą, skirtą žmonių su negalia sporto klubų grandžiai. Finansiškai prie aukšto meistriškumo, švietimo, socialinių projektų prisideda „Camelia“, „Northway“, „Impuls“ ir kiti mūsų partneriai – TV3, „Toyota“, „Panorama“, „Allianz Lietuva“, „Rotary Lietuva“, „Affidea Lietuva“, „Triniti Jurex“, „We Are Marketing“, „Raw Powders“.

Potencialas: arti medalių buvo plaukikas E. Matakas ir lengvaatletė O. Dobrovolskaja. / V. Dranginio / LPAK nuotr.


Rezultatai

Lietuvos paralimpiečių startai Paryžiaus žaidynėse:

Osvaldas Bareikis (dziudo, treneris Algis Mečkovskis) – 3 vieta, Edgaras Matakas (plaukimas, treneris Ramūnas Leonas) – 4 vieta (100 m krūtine) ir 6 vieta (50 m laisvu stiliumi), Oksana Dobrovolskaja (disko metimas, trenerė Teresė Nekrošaitė) – 5 vieta, Andrius Skuja (rutulio stūmimas, treneris Deimantas Jusys) – 6 vieta, Aušra Garunkšnytė (maratonas, treneris Jonas Žakaitis, vedlys Linas Mikalainis) – 6 vieta, Donatas Dundzys (treneris Jonas Baltrušaitis): rutulio stūmimas – 7 vieta ir disko metimas – 10 vieta, Gabrielė Čepavičiūtė (plaukimas, trenerė Rasa Mažutaitienė) – 8 vieta (200 m kompleksiniu būdu) ir 10 vieta (100 m nugara), Eivydė Vainauskaitė (rutulio stūmimas, treneris Deimantas Jusys) – 11 vieta, Raimeda Bučinskytė (šaudymas pneumatiniu pistoletu – diskvalifikuota (atrankos varžybose užėmė 15 vietą).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūtenis

Rūtenis portretas
Pasiekimai olimpiadoje labiau nei kuklūs, o sporto funkcionieriui taip ir norisi užsitikrinti kitą kadenciją ir solidžias asmenines pajamas, tad meluoja mums išsirietęs, nu tikras lietuvis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių