Teisėjų klaidos – ekspertams, varžybų rezultatai – istorijai

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) teisėjų departamentas jau kelis kartus šį sezoną pripažino, kad šalies čempionate dirbančių arbitrų klaidos turėjo įtakos varžybų baigčiai. Tačiau 2011-ųjų skandalo lygis kol kas nepasiektas.

Švilpukai tylėjo

„Jaučiamės apvogti. Parašėme protestą, nors žinau, kad tai nieko nepakeis“, – po „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynių su Jonavos „CBet“ komanda kalbėjo „Šiaulių“ ekipos strategas Žydrūnas Urbonas.

Balandžio 2-ąją Jonavoje įvykusią dvikovą 81:80 laimėjo Virginijaus Šeškaus treniruojami „CBet“ krepšininkai, nors sėkmės svarstyklės galėjo pakrypti šiauliečių naudai, jeigu ne kontroversiškas teisėjų  sprendimas.

Tąkart dirbo Jurgis Laurinavičius, Gintaras Vitkauskas ir Darius Šomka.

Ketvirtą kėlinį likus žaisti 9 sekundes, aikštės šeimininkai pirmavo 81:80, bet prarado kamuolį. Jį perėmęs „Šiaulių“ ekipos žaidėjas Shaquille'as Keithas veržėsi jonaviečių krepšio link, varžovą vijęsis „CBet“ legionierius Ryanas Larsonas, bandydamas išmušti kamuolį iš rankų, kietai sukirto per jas, tačiau arbitrų švilpukai tylėjo.

Anot Ž. Urbono, to epizodo vaizdo įrašas nekėlė abejonių: R. Larsonas prasižengė.

„Tūkstantis, dešimt tūkstančių ar milijonas procentų, kad buvo nesportinė pražanga“, – tvirtino Šiaulių komandos vyriausiasis treneris.

Pagalba: 2019 m. Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto turnyre kartu su kolegomis iš Lietuvos (kairėje – J. Laurinavičius) teisėjavo legendinis italas L. Lamonica. / P. Peleckio / BNS nuotr.

Žaidėjai bėgo greičiau

LKL teisėjų departamentas, išnagrinėjęs arbitrų darbą, konstatavo: „Teisėjas nespėjo paskui žaidėjus ir neužėmė tinkamos padėties, iš kurios galėtų matyti neleistiną Jonavos krepšininko veiksmą. Teisėjas suklydo nefiksavęs pražangos „CBet“ gynėjui.“

Arbitras, kuris pranešime neįvardytas, suspenduotas trims savaitėms.

„Teisėjų klaidos ketvirto kėlinio pabaigoje padarė reikšmingą įtaką rungtynių baigčiai“, – reziumavo LKL.

„Mums tai buvo kertinės rungtynės dėl to, ar dar realiai galime kabintis į atkrintamąsias varžybas. Klubui – tragedija, padaryta žala. Taip skausmingai dar nebuvau apvogtas, – kalbėjo Ž. Urbonas. – Man patiko situacijos, įvykusios mače tarp Vilniaus „Ryto“ ir Klaipėdos „Neptūno“, atomazga. Juk tąkart atstatyta teisybė, nors „Rytui“ gal skaudu. Man tokie dalykai svarbesni, o ne biurokratiškas požiūris.“

SPS ir taisyklės

Kovo 16-ąją Vilniuje įvykusias rungtynes 84:83 laimėjo klaipėdiečiai. Teisėjavo Gytis Vilius, Gintaras Mačiulis ir Deividas Mačiulskis.

Ketvirtą kėlinį, „Rytui“ pirmaujant 83:82, arbitrai fiksavo pražangą „Neptūno“ žaidėjui Ąžuolui Tubeliui, tačiau Klaipėdos komandos strategas Georgiosas Vovoras paprašė iššūkio tvarka peržiūrėti šią rungtynių atkarpą, ar vilniečiai anksčiau nepažeidė 8 sekundžių taisyklės.

Arbitrai po peržiūros patvirtino, kad buvo pažeista 8 sekundžių taisyklė, tad anuliavo pražangą (anot Ž. Urbono, tai ir buvo teisybės triumfas – aut. past.) ir patikslino likusį rungtynių laiką (ne 13,4, o 14,7 sek.).

„Neptūnas“ surengė rezultatyvią ataką ir Ą. Tubelis išplėšė pergalę.

Tačiau LKL teisėjų departamento išvadoje teigiama: arbitrai pažeidė Skubios peržiūros sistemos (SPS) naudojimo taisykles, kurios nenumato galimybės peržiūrėti – buvo 8 sekundžių pažeidimas ar ne.

Tad, vėlgi, suklydusiems teisėjams – sankcijos. Vienas iš jų, G. Vilius, buvo pateikęs apeliaciją LKL Drausmės komisijai, tačiau ji paliko galioti pirminį sprendimą.

Pražanga, kurios nebuvo

Pernai spalį Pasvalyje rungtyniavo „Pieno žvaigždžių“ ir „CBet“ krepšininkai. Dramatišką dvikovą 93:92 laimėjo jonaviečiai.

Paskutinę mačo sekundę, pasvaliečiams pirmaujant 92:90, pergalingus tris baudų metimus pataikė „CBet“ žaidėjas Michaelas Lewisas.

Vis dėlto LKL teisėjų departamentas pripažino: arbitrai (dirbo Artūras Šukys, G. Vitkauskas ir Jonas Lazauskas) neteisingai skyrė pražangą Pasvalio ekipos krepšininkui Jordanui Watsonui, tad M. Lewisas nenusipelnė mesti trijų baudų.

Be to, pradėdamas paskutinę ataką, M. Lewisas pažeidė taisykles („sužingsniavo“).

„Klaidingi sprendimai padarė įtaką rungtynių baigčiai“, – patvirtino LKL.

Jaučiamės apvogti. Parašėme protestą, nors žinau, kad tai nieko nepakeis.

Skirtingos peržiūros

Šiemet vasario 4-ąją Kėdainiuose susitiko vietos „Nevėžis-Optibet“ ir „Neptūnas“. Mačą po pratęsimo 96:92 laimėjo kėdainiečiai.

Teisėjavo A. Šukys, Gabrielius Simonavičius ir J. Lazauskas.

Per papildomą kėlinuką likus žaisti 14,2 sekundžių ir „Pieno žvaigždėms“ pirmaujant 94:92, arbitrai užfiksavo besigynusio „Neptūno“ žaidėjo Zsomboro Maronkos pražangą. Peržiūrėję epizodo vaizdo įrašą, teisėjai nusprendė skirti vieną baudos metimą ir kamuolį palikti Kėdainių ekipai (iki pratęsimo pabaigos buvo likusios mažiau nei 2 minutės, tad kamuolio išmetimo iš užribio pražanga baudžiama vienu baudos metimu).

Tačiau įdėmesnė peržiūra patvirtino, kad „Nevėžio-Optibet“ gynėjas Seanas McNeil'as parkrito ne dėl Z. Maronkos kaltės, o užkliuvęs už savo klubo draugo Courtney Ramey kojos, tačiau krepšinio taisyklės arbitrams nebeleido atšaukti neteisingai skirtos pražangos.

„Teisėjai suklydo ir jų sprendimas galėjo nulemti rungtynių baigtį“, – pabrėžė LKL.

Žaidė iš naujo

Beprecedentis atvejis, kai dėl teisėjų klaidos LKL rungtynės buvo sužaistos iš naujo, įvyko 2011-aisiais.

Gruodžio 2-ąją „Neptūnas“ savo aikštėje 78:76 palaužė „Kėdainių-Triobet“ ekipą, tačiau rezultatą iškart po mačo užprotestavo kėdainiečiai.

Esą lemiamas „Neptūno“ žaidėjo Simo Galdiko metimas buvo atliktas jau pasibaigus varžybų laikui, tačiau nei teisėjai Saulius Paškevičius, Andrius Maleckas ir Virgilijus Urbšys, nei komisaras Juozas Storpirštis to neužfiksavo.

LKL, išnagrinėjusi Kėdainių klubo protestą, varžybų arbitrų, komisaro paaiškinimus ir rungtynių vaizdo įrašą, nusprendė, kad S. Galdiko metimas iš tiesų buvo pavėluotas, todėl „Neptūno“ pergalė anuliuota, o komandoms nurodyta susitikti iš naujo.

2012-ųjų kovo 2-ąją vėlgi uostamiestyje „Kėdainių-Triobet“ krepšininkai įveikė „Neptūną“ 93:91.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • „Žalgiris“ neturėjo vargo su mažeikiškiais
    „Žalgiris“ neturėjo vargo su mažeikiškiais

    Kauno „Žalgiris“ (24-3) pernelyg nesuprakaitavo gindamas namų tvirtovę pirmadienio vakarą. ...

    1
  • LKL: „Wolves Twinsbet“ neturėjo daug vargo Šiauliuose
    LKL: „Wolves Twinsbet“ neturėjo daug vargo Šiauliuose

    Vilniaus „Wolves Twinsbet“ (20-8) komanda pasiekė užtikrintą pergalę Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) ir svečiuose 91:65 (25:26, 28:13, 21:13, 17:13) nugalėjo „Šiaulius“ (7-21). ...

    1
  • Stratego magija blėsta: klaipėdiečiai grimzta žemyn
    Stratego magija blėsta: klaipėdiečiai grimzta žemyn

    „Po rungtynių su „Žalgiriu“ žaidėme du mačus namuose, bet pritrūkome teisingo požiūrio“, - aiškino Georgios Vovoras. Jo treniruojamas Klaipėdos "Neptūnas" padėjo Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ (5...

    2
  • Bronza pasipuošęs latvis: bus gerai ir šis medalis
    Bronza pasipuošęs latvis: bus gerai ir šis medalis

    "Tikėjomės kito medalio, bet bus gerai ir šis“, - gražiai lietuviškai prabilo Sandis Buškevicas. Specialisto iš Latvijos treniruojamas Palangos „Olimpas“ 3:2 triumfavo „7bet-NKL“ mažojo finalo ...

  • Krepšinio šalyje – trenerių trūkumas
    Krepšinio šalyje – trenerių trūkumas

    Sakoma, kad Lietuvoje yra 3 mln. krepšinio trenerių. Vis dėlto šios sporto šakos žinomų specialistų susitikime su būsimaisiais studentais paaiškėjo paradoksali situacija: krepšinio trenerių trūksta. ...

    4
  • Titulo link priartėję NKL naujokai: kova dar nebaigta
    Titulo link priartėję NKL naujokai: kova dar nebaigta

    „Šampano į Kretingą nesivešiu. Jei po to prireiks, rasime vietoje", - šypsojosi Povilas Valaitis. Įspūdingas Tomo Delininkaičio pasirodymas trečiajame „7bet-NKL“ finalo susitikime padėjo P. Valaičio treniruoj...

  • Ambasadorės garsins ne vien moterų krepšinį
    Ambasadorės garsins ne vien moterų krepšinį

    2027-aisiais Lietuvoje vyksiančio Europos moterų krepšinio čempionato ambasadorėmis tapo penkios žinomos šios sporto šakos atstovės. ...

  • Sužeistos čempionės susigrąžino trofėjų
    Sužeistos čempionės susigrąžino trofėjų

    "Kelionė iki pabaigos tikrai nebuvo lengva, bet svarbiausia, kad viskas pavyko", - teigė Egidijus Ženevičius. Vilniaus „Kibirkšties“ ekipos strategas neslėpė džiaugsmo dėl susigrąžinto„SMART WAY Moterų Lietuvos kre...

    1
  • Serijoje dėl bronzos - vėl lygybė
    Serijoje dėl bronzos - vėl lygybė

    „Charakteris ir sportinis pyktis dėl to, kas vyksta už aikštės ribų“, - pergalės priežastis įvardino Sandis Buškevicas. Latvio diriguojamas Palangos „Olimpas“ išsitraukė lemiamą „7bet-NKL“ mažo...

  • D. Domarkas: labai norime užbaigti seriją Marijampolėje
    D. Domarkas: labai norime užbaigti seriją Marijampolėje

    Praėjusį sezoną Telšiuose vykusiame „7bet-NKL“ finalo ketverte be medalių likusi Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ antrus metus paeiliui atsidūrė mažajame finale ir jame bando atsigriebti šiemet. ...

Daugiau straipsnių