Nemokamos psichologinės gerovės paslaugos: nuo ko pradėti ir kur kreiptis?

  • Teksto dydis:

Nemokamas psichologinės gerovės paslaugas gyventojams norima labiau tikslinti. Šias paslaugas norima labiau orientuoti į depresiją po gimdymo patiriančias mamas. Tačiau psichinės sveikatos ekspertai pastebi, kad daugėja ir kitokių psichologinių bėdų kamuojamų lietuvių.

Ar lengvai pasiekiamos psichologinės gerovės paslaugos, kuriomis neseniai gyrėsi centrinė valdžia, ir kokia jų nauda problemų turinčiam žmogui, pasakojo Vilniaus visuomenės sveikatos biuro (VVSB) „Vilnius sveikiau“ pavaduotoja Aurelija Šiautkulienė.

– Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad plečia psichologinės gerovės paslaugų tinklą. Kaip jis veikia? kur jį rasti? kokios tai paslaugos?

– VVSB „Vilnius sveikiau“ teikia tiek individualias, tiek grupines veiklas, kurios skirtos psichologinės gerovės ir psichikos sveikatos stiprinimui. Jos – nemokamos. Galima gauti iki 600 nemokamų individualių ir grupinių konsultacijų.

– Kur kreiptis? Kur ieškoti pagalbos?

– Visą informaciją galimą rasti „Vilnius sveikiau“ internetiniame puslapyje arba mūsų feisbuko paskyroje. Tikrai skatinu drąsiai kreiptis pagalbos, nes ji – ne tik nemokama, bet ir anonimiška. Tai reiškia, kad nereikia psichologinės gerovės paslaugų teikime, konsultacijose, grupiniuose užsiėmimuose sakyti savo vardo ir pavardės. Tai – tikrai anonimiška. Drąsinu kreiptis ir elektroniniu paštu, tikrai atsakysime į kiekvieną laišką, pagelbėsim pakviesdami į savo tam tikras veiklas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar turite tinkamų specialistų? Ar žmonėms nereikia laukti eilėse?

– Specialistų turime. Paslaugas teikia profesionalūs psichologai. Kalbant apie individualias psichologo konsultacijas, daugelis patvirtintų, kad tikrai reikia palaukti tam tikrą laikotarpį, kol pakviesime. Bet kalbant apie grupines konsultacijas, tikrai reikia tik susirasti, užsiregistruoti ir atvykti. Jeigu kalbėtume apie dar vieną opią problemą – priklausomybes, tai priklausomybių konsultantai, kurie teikia paslaugas seniūnijose, su jais galima susisiekti iškart ir nedelsiant.

– Ar artimieji gali registruoti kitą žmogų? 

– Pakomentuoti negaliu, ar gali tai už jį padaryti. Gal labiau gali tik padrąsinti. Tuo pagrindu mes organizuojam konsultacijas ir žmonėms, kurių artimieji turėjo priklausomybių, ar išgyveno depresiją, ar panašiai.

– Kaip vyksta užsiėmimai?

– Individualiose konsultacijose – ateina žmogus, konsultuojasi individualiai, kalbasi. Yra tam tikras užsiėmimų skaičius. Grupinės konsultacijos irgi turi tam tikras metodikas. Grupėse svarbiausia – įsiklausymas ir supratimas, kad aš esu ne vienas, galiu įveikti, galiu dalintis savo patirtimi, nes tai ir sujungia, padrąsina žmones.

– Kur vyksta užsiėmimai?

– Mes bendradarbiaujame su įvairiomis įstaigomis. Ir su savivaldybės biudžetinėmis įstaigomis. Kaip tik šiandien pas vicemerę susitinkame su poliklinikomis, gydymo įstaigomis. Pasikalbėsime, kaip toliau bendradarbiauti. Tai taip, mes teikiame paslaugas ir VSSB, ir individualiai tam tikrose nurodytose vietose.

– Kiek yra norinčių ir prašančių pagalbos?

– Prašančių pagalbos – nemažai, ypatingai individualių paslaugų.

– Nuo ko pradėti?

– Svarbiausia išdrįsti, suprasti, kad nėra tas žmogus vienas, kuris turi kentėti ir būti su savimi. Kreipkitės drąsiai, sakykit artimiesiems, šalia esantiems žmonėms, kurie tikrai gali nukreipti tuo teisingu keliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nemokamos paslaugos

nemokamos paslaugos portretas
...pradėti nuo gerovės valstybės ir ...kreiptis į gerovės psichologines paslaugas )

ir

ir portretas
prisiminkite, kad pabuvoję pas psichologą (-ę) turėsite miljonus problemų su valstybinėmis institucijomis kai darbinsitės, keisit teises, kitais klausimais policijoje, migracijos departamente, valstybės tarnyboje ir.t.t.

Kas matėte psichiškai sveiką psichologę?

Kas matėte psichiškai sveiką psichologę? portretas
Kai nors vieną atrasite, praneškite. Prieš eidami pas psichologą gerai įsisąmoninkite, kad einate pas patologijų pilną asmenį, danu atveju narkomaną ar narkomanę, kurios namuose du ar trys išsigimę vaikai su beprotybės požymiais, o jos mama, tėvas apsivogę dar nuo LTSR laikų ir turi mažų mažiausiai Alzheimerį, reikalingi didelio valstybės finansavimo. Ir eidami pas psichologę kuo geriau įsisąmoninkite, jog einate pas tokią vargšę visomis prasmėmis, kad bent pigių ledų jai nupirkite.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių