Sukūrė mitus apie savižudybę paneigiančių vaizdo klipų

  • Teksto dydis:

Siekiant paneigti įsisenėjusius mitus apie savižudybę, visuomenei pristatomi vaizdo klipai, kuriuose jautriai dalijamasi tikromis gyvenimo istorijomis ir specialistų įžvalgomis. Trumpi vaizdo klipai sukurti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Higienos instituto Psichikos sveikatos centro užsakymu.

Vaizdo klipai yra savižudybių prevencijai skirtos visuomenės švietimo kampanijos dalis. Pristatomi keturi trumpi vaizdo klipai, kurių pavadinimai sutampa su mitus paneigiančiais teiginiais: „Tiesus klausimas apie savižudybę nepaskatins nusižudyti“, „Didelė dalis nusižudžiusių neturėjo jokių psichikos sutrikimų“, „Žmonės, kurie kalba apie savižudybę, gali nusižudyti“ ir „Žmonės, svarstantys apie savižudybę, viliasi pagalbos“.

„Turėdami klaidingų įsitikinimų apie savižudybės reiškinį, žmonės nepriima kito žmogaus problemų, blogos savijautos ar net rodomų savižudybės ženklų rimtai. Nežinojimas, kaip kalbėtis šia tema, ar baimė užduoti klausimą apie suicidines mintis dažnai sustabdo imtis pagalbos veiksmų. Dėl šios priežasties mitus paneigianti informacija laikoma itin reikšminga kiekvienam visuomenės nariui“, – rašome vaizdo klipus pristatančiame pranešime.

Be naujųjų vaizdo klipų, pastaruosius du mėnesius gyventojai ir kitomis priemonėmis buvo drąsinami nebijoti ir dažniau paklausti artimo žmogaus, kaip jaučiasi, rasti laiko pokalbiui. Lauko stendų, ekranų, socialinių tinklų, spaudos reklama buvo akcentuojama bendravimo ir palaikymo svarba, siekiant išvengti savižudybės ar sumažinti jos grėsmę.

Daugiau apie savižudybes, apie tai, kaip atsikratyti minčių apie tai patiems ir kaip apie tai kalbančius artimuosius motyvuoti gyventi – nacionalinėje savižudybių prevencijos interneto svetainėje tuesi.lt. Joje pateikiama informacija apie savižudybės rizikos ženklus, priežastis ir visuomenėje egzistuojančius mitus, taip pat pagalbos būdus ir galimybes konkrečioje savivaldybėje. Svetainė pritaikyta visiems: savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui, šalia jo esantiems žmonėms ir profesionalią pagalbą teikiantiems specialistams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir dar

ir dar portretas
Gyvenimas yra kaip pasjansas, kiekvienas dėlionei gauna skirtingai išmaišytą kortų kaladę. Vieniems pasjansas (norimas gyvenimas) susidėlioja be ypatingo vargo, kitiems pasjansas (norimas gyvenimas) nesusidėlioja. Ir nieko tu čia negali padaryti. Bet dėl to pulti į neviltį ir pakelti ranką prieš save tikrai neverta. Reikia kovoti iki galo už savo būtį. Ir su nesudėliotu pasjansu (norimu gyvenimu) galima nugyventi daug gražių akimirkų. Kad ir nors save palepinti skaniu maistu, gražia muzika ar kelionėmis.

depresuotiems

depresuotiems portretas
Gyvenimas jokios prasmės neturi, tai tik galimybės. Gyvenimas yra kaip Visata - Chaosas ir Fizikos dėsniai, kurie suformuoja planetas, gyvūnus, žmones ir t.t. Gyvenimas turi tik tiek prasmės, kokį gyvenimą pats įsivaizduoji ir kiek įdedi pastangų, kad tavo gyvenimas toks būtų, dar atsižvelgiant į tai, kad daug, net artimų, žmonių tau pavydės ir trukdys. Kaip sakoma, per kančias į žvaigždes (jeigu tu to nori).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių