Žinomų žmonių mirtis išgyvename lyg savo artimojo: psichologai tam turi paaiškinimą

  • Teksto dydis:

Kodėl taip stipriai sukrečia žinomų žmonių mirtys ir mes keliaujame į visiškai nepažįstamų žmonių laidotuves? Apie tai pokalbis su socialiniu psichologu Edvardu Šidlausku.

– Kodėl atsiranda noras keliauti į visiškai nepažįstamų žmonių laidotuves?

– Žmogus yra kolektyvinis padaras. Mums, kaip socialioms būtybėms, būdinga sekti lyderius, stebėti autoritetus. Visose srityse yra autoritetų – kultūroje, ekonomikoje, politikoje ir t. t. Sekdami autoritetą, mes ir tapatinamės, nesąmoningai bandome mėgdžioti, laikomės kaip pavyzdžio. Tapatindamiesi persismelkiame to žmogaus jausmais, emocijomis, sėkme ir nesėkmėmis. To žmogaus biografija mums tampa kaip kokia knyga, romanas, nuotykis. Įsijauti į to žmogaus būklę, padėtį. Tragiškai žuvus, mirus tam žmogui, mes irgi išgyvename netektį, permąstome savo paties mirtį, dėl to žmonės ir dalyvauja laidotuvėse.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar tai geras, ar blogas dalykas, kad, nepažinodami, matydami per kitokią prizmę jų gyvenimą, taip išgyvename?

– Kaip psichologais pasakyčiau, kad yra ir tam tikras gėrio grūdas. Kito žmogaus mirtis yra žinutė mums apie mūsų laiką šioje žemėje. Amerikiečių psichiatras net sukūręs vizualų metodą, kuris parankus žmonėms, kai trūksta valios. Pvz., dabar, kai išsikelti naujametiniai pažadai, mums dažnai pritrūksta valios. Tokiu atveju jis sako, kad geriausias – mirties dopingas, t. y. įsivaizduoti save mirties lovoje paskutinę valandą ir dėl ko mes priekaištautume, bartume save? Toks įsivaizdavimas gali duoti impulsą imtis veiksmų, skirti dėmesį ten, kur svarbu. Mirties vizualizavimas gali būti vaisingas ir leidžiantis suprasti, kad turime taupyti savo laiką.

– Nuėję į kitų laidotuves, išgyvendami garsių žmonių mirtį, galime pasikelti patosą sau?

– Taip. Tai žinutė, kad laikas tiksi ir, norint tapti tokiu garsiu, ne tiek daug laiko liko. Reikia dirbti ir stengtis.

– Kaip jaučiamės atėję į žinomų žmonių laidotuves? Kokios emocijos apima?

– Psichoanalitiškai įvairūs lyderiai, autoritetai tapatinasi su tėvais. Jie užima kažkokį superego, ypatingų žmonių statusą. Jų mirtis galis sukelti nuoširdžias ašaras, liūdesį, kaip ir artimo žmogaus mirtis.

Psichoanalitiškai įvairūs lyderiai, autoritetai tapatinasi su tėvais.

– Kaip pasirenkame savo autoritetus? Pagal ką juos renkamės?

– Autoritetas pasižymi, kad turi galių, kurių neturi kiti, yra stipresnis. Gali būti moralinis autoritetas, ypač doras žmogus. Gali būti intelektualinis arba šou verslo autoritetas. Tai yra galia. Atsirenka žmogus pagal vertybes, kuris jam atrodo sėkmės lydimas. Tada susitapatina.

– Ar susikuriame kažkokį vaizdinį apie tą žmogų, asmeniškumą, kad galbūt tikrojo jo nepažinojome?

– Geras pastebėjimas. Mes matome savo vaizdą. Kažkas yra pasakęs, kad nėra vienos knygos, jų yra tiek, kiek yra skaitytojų. Taip ir su tuo žmogumi – kiek žiūrovų, sekėjų, tiek ir yra to žmogaus versijų. Tai mūsų fantazija dažnai. Protingas žinoma žmogus sąmoningai tokį įvaizdį ir kuria, tai nėra atsitiktinas dalykas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DK

DK portretas
Priklauso nuo to, kas tas žinomas žmogus. Jei mirė aktorius ar dainininkas, ar rašytojas, kuris man labai patiko daug metų, tai, žinoma, aš jo pagedėsiu. Pvz.aš net ašarą nubraukiau, kai mirė Ch.Aznavour, V.Lanovoj ir kai kurie kiti senieji įvairių pasaulio šalių mokihanai. O kai mirė mano pirmoji mokytoja, kuriai jau buvo 80 metų, o man tuo metu 40, verkiau kapinėse visu balsu. Lietuvoje žinomais žmonėmis priimta vadinti politikus, karalius, princus, ir visokias Munkes, Bunkes, sportininkus, verslininkus ir pan. Vnz visus, kurie tik nuolat linksniuojmi žiniasklaidoje. Aš abejinga tiems žmonėms ir jų mirtis (kaip ir gyvenimas) man nekelia jokių emocijų. Aš išgyvenu tik dėl talentingų žmonių, kurie buvo talentingi, per visą savo gyvenimą daug nuveikė ir kas svarbiausia- jie man patiko savo talentu ir sugebėjimu būti žmonėmis, sleisti ne tik savo talentą bet ir dalintis savo sielos išskirtinumu, žmogiškumu.

Giedrė

Giedrė portretas
Visiškai vienodai svetimi.Turiu artimuosius,vaikus,dėl jų pergyvenu,o ne dėl tų,kuriuos žiniasklaida iškelia aukščiau visų

na ,,,zinomu zmoniu,,, ir nuomoniu gamintoju,,,mirtis

na ,,,zinomu zmoniu,,, ir  nuomoniu gamintoju,,,mirtis portretas
isgyvena tik toki patys ,,,zinomi zmones ir nuomoniu formuotojai,,,,
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių