Dantų tiesinimas kapomis: ką būtina atlikti iš anksto?

  • Teksto dydis:

Jei nusprendėte tiesinti dantis, nesitikėkite, kad, vos atėjus į  odontologijos kliniką, jums iš karto bus užsakytos kapos. Skaičiuojama, kad nuo pirmojo vizito pas šios srities specialistus iki momento, kai uždedamos kapos, gali praeiti ne viena savaitė. Tiek užtrunka paruošiamieji darbai. Išimtis galioja tik nepriekaištingai sveiką burną ir dantis turintiems pacientams.

Atlieka keturis tyrimus

Dantų tiesinimas lyderiaujančiame odontologijos klinikų tinkle „Šypsenos akademija“ prasideda nuo tyrimų. Pirmojo vizito metu atliekami keturi tiksliam gydymui planuoti reikalingi tyrimai, sudarantys ortodontinių tyrimų paketą. Tai kompiuterinė tomografija (informatyvesnė už panoraminę rentgenogramą), šoninė galvos rentgenograma (cefalograma), dantų ir šypsenos, veido nuotraukos, taip pat dantų, burnos minkštųjų audinių skenavimas trimačiu (3D) intraoraliniu skeneriu. Šis skaitmeninis skeneris mikronų tikslumu užfiksuoja realią paciento dantų vietą, o tai, planuojant gydymą, labai svarbu.

Per pirmąjį paciento vizitą klinikoje gydymo priežiūros specialistai surenka reikiamą informaciją apie jo ligos istoriją, lūkesčius. „Būtina išsiaiškinti, ar pacientas neserga gretutinėmis ligomis, ar nėra pakitimų, galinčių turėti įtakos ortodontiniam gydymui. Visa ši informacija kartu su tyrimų vaizdais ir kitais duomenimis persiunčiama ortodontams vertinti nuotoliu. Taigi, pirmojo vizito klinikoje metu pacientas dažniausiai nemato gydytojo ortodonto – atliekamus tyrimus šie gydytojai nuotoliu įvertina vėliau“, – apie darbų eigą užsiminė „Šypsenos akademijos“ direktorė Gintarė Krikščiūnienė.

Nuotoliu vertinami tyrimai leidžia taupyti paciento laiką, be to, prireikus gydytojui ortodontui nesudėtinga pasikonsultuoti su kolegomis, ekspertais iš Lietuvos ar užsienio universitetų.

Greta Jovarauskienė / „Šypsenos akademijos“ nuotr.

Paruošiamųjų darbų etapas

Ortodonto išvadas pacientui pateikia gydymo priežiūros specialistas. Paaiškinama, koks ortodontinis gydymas laukia, ar gydyti kapomis bus galima iš karto, ar reikės papildomų gydymo veiksmų, kokia bus gydymo trukmė ir preliminari gydymo kaina.

Jei pacientas sutinka su gydymo planu, prasideda kitas – paruošiamųjų darbų – etapas.

Gydytojas odontologas atlieka išsamią dantų ir burnos ertmės apžiūrą.

„Jei yra karieso ar senų, nekokybiškų plombų ar vainikėlių – dantis reikia išgydyti, defektus pašalinti. Vertinama ir dantų šaknų, periodontologinė būklė. Jei nustatoma paradontozė, ji taip pat gydoma. Šiuos darbus atlikti svarbu, nes dantys gali būti tiesinami tik sveikoje burnos ertmėje, kurioje nėra neišgydytų dantų, nėra plombų, vainikėlių su defektais ar ortodontiniam gydymui galinčių trukdyti patologijų“, – pastebi „Šypsenos akademijos“ gydytoja ortodontė Greta Jovarauskienė.

Jei yra karieso ar senų, nekokybiškų plombų ar vainikėlių – dantis reikia išgydyti, defektus pašalinti.

Vertinama ir individuali burnos higiena, t. y. paciento gebėjimas kokybiškai išsivalyti dantis, profesionalios burnos higienos poreikis.

„Jei matome, kad pacientas dantis valo nekokybiškai, pirmiausia rekomenduojame klaidas ištaisyti padedant burnos higienistui. Ortodontinį gydymą galime pradėti tik tada, kai pacientas išmoksta taisyklingai valytis dantis ir nenustatoma periodonto patologijų, tokių kaip dantenų uždegimas ar periodontitas“, – teigia G. Jovarauskienė.

Jei gydytojas ortodontas nustato, kad tiesinti dantis trukdys protiniai dantys, jis gali rekomenduoti juos išrauti. Pašnekovė pabrėžė, kad žmonės neturėtų gailėti rauti protinių dantų: „Žmogui evoliucionuojant, mažėja žandikauliai, protiniams dantims dažniausiai trūksta vietos ir jie, galima sakyti, visiškai nenaudojami kramtant, tačiau yra sunkiai pasiekiami, dėl to dažnai nepakankamai išvalomi, o sugedę gali sukelti didelių problemų. Dažniausiai protinius dantis tenka šalinti prieš ortodontinį gydymą arba jam vykstant dėl vietos, reikalingos sąkandžio korekcijai, trūkumo.“

Gintarė Krikščiūnienė / „Šypsenos akademijos“ nuotr.

Padeda sulaukti pabaigos

Baigus paruošiamųjų darbų etapą, gali tekti pakartoti kai kuriuos tyrimus, dažniausiai – 3D skenavimą. G. Jovarauskienė paaiškino, kodėl: „Gydymas kapomis planuojamas ir kapos gaminamos pagal skaitmeninį modelį. Jeigu yra tam tikrų struktūros, anatominių pakitimų, kapos nebus tikslios. Dėl to reikia pakartoti tyrimą, kad matytume galutinę dantų būklę prieš pradėdami ortodontinį gydymą.“

Atlikus paruošiamuosius darbus užsakomas gydymo planas.

„Jis pateikiamas kartu su vizualizacija 3D formatu. Joje galima matyti esamą paciento dantų vietą, tai, kaip su kiekviena kapa konkretūs dantys pasislinks siekiama kryptimi ir koks rezultatas planuojamas baigus gydymą. Šie vaizdai – didžiulė motyvacija imtis gydymo: pacientas 3D vizualizacijoje mato, kaip jis, jo šypsena atrodys ištiesinus dantis. Tai padeda sulaukti gydymo pabaigos“, – pastebi G. Krikščiūnienė.

Jei pacientas sutinka su gydymo planu, jį pasirašo, yra užsakomos kapos.

„Sutartą dieną pacientui atvykus į kliniką, uždedame kapas. Taip prasideda judėjimas tobulos šypsenos link. Tada labai svarbus paciento įsipareigojimas sau pačiam, kad kapas jis nešios ne mažiau kaip 22 valandas kasdien. Tik tokiu atveju galima laiku pasiekti suplanuotų rezultatų, nereikia papildomų vizitų, ilgesnio ir brangesnio gydymo“, – atkreipia dėmesį vieno sparčiausiai augančio odontologijos klinikų tinklo vadovė.

Kas sudaro kainą?

Didžiąją dalį kainos, kurią už paslaugas odontologijos klinikoje sumoka pacientai, sudaro medicininė įranga, procedūrai naudojamos medžiagos ir medicinos personalas.

„Mes siekiame turėti aukštų kompetencijų medikus, todėl rinkdamiesi personalą netaupome. Tačiau pirkdami medžiagas be tarpininkų – tiesiai iš gamintojų – visada stengiamės sutaupyti. Turėdami daug klientų, su gamintojais galime susiderėti geras kainas. Taip galime pasiūlyti profesionalias paslaugas naudodami kokybiškus žinomų gamintojų produktus gerokai žemesne, nei įprasta rinkoje, kaina“, – pranašumą pabrėžia G. Krikščiūnienė.

Besinaudojantiems „Šypsenos akademijos“ paslaugomis dabar – itin palankus metas sutaupyti. Šiuo metu čia taikomi finaliniai metų pasiūlymai, vienas jų – iki 25 proc. nuolaida dantų tiesinimo kapoms „AirNivol“, kurią pacientams klinika gali pasiūlyti dėl sėkmingų derybų. Be to, pasinaudojus lizingu, už klinikos suteiktas paslaugas galima atsiskaityti dalimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
grazi ciurka

perskaičiau

perskaičiau portretas
Dantų tiesinimas kanopomis.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip jum NUOTOLINIS ortodonto gydymas??
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių