Dokumentinio ciklo premjera įkvėpė žiūrovus tapti donorais

Praėjusią savaitę LRT eteryje prasidėjęs dokumentinis ciklas „Prisikėlimas“ netruko įkvėpti žiūrovų prasmingai veiklai. Anot Nacionalinio transplantacijos biuro informacijos, per pirmąsias valandas po filmo pirmosios dalies transliacijos buvo sulaukta beveik pusšimtis prašymų Donoro kortelėms gauti.

„Dalyvaudami dokumentinės realybės apie organų ir audinių donorystę ir transplantaciją kūrime norėjome parodyti visą ir tikrą donorystės ir transplantacijos kelią nuo pradžios – žmogaus ligos ir laukimo, potencialaus donoro identifikavimo reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje ir ištarto mirusio donoro artimųjų „taip“, iki pabaigos – ilgų transplantacijos operacijos valandų ir ilgo sveikimo savaičių. Skaitome apie donorystės ir transplantacijos sėkmės istorijas, bet realybės dokumentikoje bus tikra realybė. Iš kolegų televizijoje, skaičiuojančių žiūrimumo rodiklius, girdime atsiliepimus, jog pasirinktas kelias buvo teisingas. Mes taip pat girdime teigiamų atsiliepimų iš gydytojų ar recipientų.

LRT nuotr. 

Maža to, kai tik prasidėjo filmo transliacija vien per pirmąsias valandas internetu sulaukėme pusšimčio sutikimų donoro kortelėms gauti, kiek vėliau prašymų skaičius viršijo 100. Paprastai tokiam skaičiui pasiekti reikia mėnesio. Tai žmonės išgirdo ir suprato mūsų siunčiamą žinutę, kad apie donorystę būtina kalbėtis su artimaisiais ir apsisprendus tarti tvirtą „taip“, – pasakojo Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Audronė Būziuvienė.

Pirmojoje dokumentinio ciklo dalyje buvo pasakojama apie širdies donorystę bei transplantaciją. Filmo autorius, režisierius ir prodiuseris Dominykas Kubilius filme atskleidė, kas vyksta operacinėje bei donoro laukiančiųjų herojų istorijos – nuo ligos iki žinios apie donorą, nuo operacijos iki sveikimo proceso.

Vasario 13 dieną bus pristatyta antroji dokumentinio ciklo „Prisikėlimas“ dalis, skirta inkstų transplantacijai.

LRT nuotr. 

Filme žiūrovai išvys, kaip laukiantiesiems inksto donorų gyvenimas tampa loterija – atsiradus donorui, kviečiami 3–4 sunkiai sergantys žmonės, labiausiai tinkantys galimiems dviems donoro inkstams. Jiems atvykus į klinikas yra atliekami visi reikalingi tyrimai bei tiriama dėl suderinamumo. Tuomet paaiškėja, kam donoro inkstai tinka, o kam tenka grįžti namo ir laukti kito donoro.

Inkstų donorų laukiantieji pacientai serga inkstų nepakankamumu, jiems 2–3 kartus per savaitę daromos dializės (varginantis kraujo valymas), dažniausiai sergantys negali patys šlapintis, neturi energijos, negali niekur keliauti, yra pririšti prie procedūrų, nuo kurių priklauso jų gyvybė.

Antroji ciklo „Prisikėlimas“ dalis – antradienį, 21.30 val. per LRT televiziją. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių