Kai, ruošiantis implantuoti dantį, tenka priauginti kaulo

  • Teksto dydis:

Kai kuriais atvejais, ruošiantis implantuoti dantį, dėl aptirpusio žandikaulio tenka priauginti kaulo. Kada ši procedūra neišvengiama, kokia to nauda ir kokios pasirinkimo galimybės, pasakoja burnos chirurgas.

Ima nykti žandikaulis

Žmogui praradus nuosavą dantį ir ilgesnį laiką neįsriegus implanto ir neįstačius dirbtinio danties, prarasto danties vietoje ima nykti žandikaulis. Šis kaulas ima retėti, nes toje vietoje nebevyksta žandikaulio stimuliacija. Kuo mažiau tam tikroje vietoje apkraunamas žandikaulis, tuo daugiau ten ilgainiui sumažėja kaulo. Kartu tai ir didesnės išlaidos jam atkurti. Dėl šių priežasčių, netekus danties, vertėtų nelaukti ir kuo skubiau kreiptis į odontologą, kuris sudarytų gydymo planą.

„Kaulo priauginimas vadinamas kaulo augmentacija. Priauginti kaulą reikia, kai esamo žandikaulio kaulo trūksta, kad implantacija būtų atlikta kokybiškai. Taip atkuriamas reikalingas kaulo tūris, kad danties implantas – į kaulą sriegiamas titaninis varžtelis – sėkmingai funkcionuotų, būtų stabilus. Visa tai turi įtakos ir jo ilgaamžiškumui“, – teigia lyderiaujančio odontologijos klinikų tinklo „Šypsenos akademija“ burnos chirurgas Davidas Kasradze.

Davidas Kasradze / „Šypsenos akademijos“ nuotr.

Ne tik praradus dantį

Gydytojas pabrėžia, kad žandikaulio kaulas gali nykti ne tik praradus dantį, bet ir dėl kitų priežasčių.

„Kaulo trūkumas – neretas dalykas. Taip atsitinka nykstant kaului tiek dėl natūralių fiziologinių, tiek dėl patologinių priežasčių. Fiziologiškai – kai ilgą laiką neatkuriami prarasti dantys. Tokiais atvejais kaulas nyksta, nes dėl nesamo danties negauna įprastos apkrovos. Atkuriant prarastą dantį danties implantu, išvengiama kaulo nykimo dėl fiziologinių priežasčių. Todėl, jei implantacija atliekama ilgai nelaukiant po danties netekimo, dažnai priauginti kaulo neprireikia“, – akcentuoja „Šypsenos akademijos“ burnos chirurgas.

Žandikaulis taip pat nyksta dantų ir aplink dantis esančių audinių pažengusių uždegimų metu – apydančio, danties uždegimų (pavyzdžiui, viršūninių pūlinių, periodontito ir kt.). Tai gali vykti ir nesant uždegimo: kaulo defektų gali atsirasti dėl dantų ar žandikaulių traumų, kitų patologijų.

D. Kasradze skaičiuoja, kad priauginti kaulą tenka maždaug kas antros danties implantacijos atveju.

Atkuriant prarastą ar trūkstamą žandikaulių kaulo tūrį naudojamos įvairios technikos ir medžiagos. Kaulo augmentacijai gali būti naudojamas gyvulinis, sintetinis arba žmogaus kaulas (nuosavas arba donoro). Burnos chirurgo teigimu, visos kaulo augmentacijai reikalingos medžiagos turi pranašumų ir trūkumų.

„Pagrindiniai kaulo pakaitalų pranašumai – nereikia imti kaulo iš paciento, todėl išvengiama papildomos intervencinės procedūros. Pakaitiniai kaulai – denatūruoti kauliniai audiniai, kuriuose likusios tik mineralinės medžiagos. Jos naudojamos granulių pavidalu. Sintetiniai pakaitalai, kaip ir visos dirbtinės medžiagos, gali sukelti alerginių reakcijų, tačiau tai pasitaiko ypač retai“, – atkreipia dėmesį burnos chirurgas.

Kartu su pacientu

Kaulo augmentacijos technika parenkama atsižvelgiant į žandikaulio vietą, kurioje planuojama augmentacija, į tai, kokio dydžio defektą planuojama sutvarkyti.

„Pavyzdžiui, jei bandome atkurti nedidelį kaulo kiekį viršutiniame žandikaulyje, bus parinkta kitokia technika ir medžiagos nei atkuriant didelį defektą apatiniame žandikaulyje. Visos medžiagos turi  pranašumų ir trūkumų, tad tikslingiausia pasitikėti gydančiu profesionalu ir prireikus aptarti tai prieš procedūrą“, – pataria D. Kasradze.

„Šypsenos akademijos“ burnos chirurgai yra gerai susipažinę su įvairiomis kaulo priauginimo metodikomis. Konsultacijos metu jie išsamiai pristato pacientams galimas metodikas ir suteikia laisvę pasirinkti jiems tinkamiausią variantą.

„Odontologijoje, burnos chirurgijoje dažnai galime rinktis iš kelių gydymo būdų. Manau, svarbu, kad pacientas dalyvautų priimant sprendimą. Taip galima suderinti paciento ir gydytojo lūkesčius ir norus su gydymo galimybėmis. Dėl to, konsultuodami pacientus, stengiamės išsamiai papasakoti apie gydymo galimybes, reikalingas procedūras, jų poreikį, terminus, eigą ir galiausiai kartu su pacientu priimti bendrą sprendimą“, – sako D. Kasradze.

Kaulo trūkumas – neretas dalykas. Taip atsitinka nykstant kaului tiek dėl natūralių fiziologinių, tiek dėl patologinių priežasčių.

Kam naudojamas PRF?

Tam, kad kaulas geriau prigytų, „Šypsenos akademijoje“ dažnai naudojamas vadinamasis PRF. Tai trombocitais papildytas fibrinas, tam tikras kraujo koncentratas, turintis daug naudingų savybių. Ši gyvybingų kamieninių ląstelių, augimo faktorių, trombocitų gausi kraujo plazmos dalis kaulo augmentacijos ir kitų burnos chirurgijos procedūrų metu skatina sklandesnį ir greitesnį žaizdos gijimą, sriegiant implantą pažeidžiamų kraujagyslių greitesnį užsidarymą, mažesnę infekcijos riziką. PRF yra visiškai natūrali medžiaga, gaunama paėmus iš paciento venos keletą mėgintuvėlių kraujo ir jį lėtai centrifuguojant.

Kaulas priauginti galima kurį laiką prieš implantaciją arba kartu su implantacija. Jei trūksta daugiau kaulo, jis priauginamas iš anksto. Dėl šios priežasties gydymas gali prailgėti iki 6–9 mėnesių, nes, atlikus kaulo augmentaciją iš anksto, laukiama, kol kaulas prigis, ir tik tada sriegiamas implantas. Jeigu kaulas priauginamas kartu implantuojant dantį, gydymo trukmė dėl to paprastai nepailgėja.

Šiuo metu „Šypsenos akademijoje“ dantų implantacijai taikoma išskirtinai žema kaina – akcijos „Viskas įskaičiuota“ metu danties implantacija ir protezavimas kainuoja tik 999 eurų. Į šią kainą įeina implantacija („MegaGen“ implantas, reikalingos medžiagos ir chirurginė procedūra), kontrolinis tyrimas prieš protezavimą, protezuoti reikalingos medžiagos: atspaudai, karūnėlė, atrama ir gijimo galvutė, vizitai ir gydytojų darbas.

Pacientui pasirinkus kitus dantų implantus, implantacijos kaina gali būti didesnė, nei nurodyta akcijoje. Į akcijos kainą neįeina prireikus taikomos kaulo augmentacijos procedūros, medžiagos ir burnos chirurgo darbas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininke

pensininke portretas
o kur gamina minkstus elastiniu isimamus protezus

Nu

Nu portretas
Nugnybi kelis tūkstančius nuo sąskaitos ir žandikaulis subujoja....

reikėjo man

reikėjo man portretas
žandikaulio viršuj ties sinuso ertme buvo 4mm, tai kažkokios košės ten suvarė, nes mažai tų 4mm implanto sriegiui. šiaip viskas gerai ten su tais implantais, tik kaina kosminė
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių