Šia pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur, o gijimas trunka ištisus mėnesius ar net metus

  • Teksto dydis:

Tuberkuliozė – itin pavojinga liga. Lietuvoje sergančiųjų šia liga daugėja, o Europos Sąjungoje didesnis ligos paplitimas nei Lietuvoje fiksuojamas tik Rumunijoje. Medikai sako, kad susirgti šia liga gali ne tik asocialūs žmonės, o užsikrėsti galima bet kur. Taip yra dėl to, kad ne visi susirgusieji išsigydo iki galo, mat nuo šios ligos gyjama ilgai – ištisus mėnesius ar net metus. Kiek viešojoje erdvėje gali būti žmonių, sergančių atvira tuberkuliozės forma ir kaip neapsikrėsti? Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su Santaros klinikų pulmonologijos ir alergologijos centro vadovu Edvardu Danila.

– Kiek dabar Lietuvos gatvėse yra žmonių su atvira tuberkuliozės forma?

– Šiai minutei negalėčiau tiksliai pasakyt, turbūt ne tiek daug, nes didelė dalis ligonių, sergančių atvira tuberkulioze, yra gydymo įstaigose. Bet ne visi yra gydymo įstaigose. Jeigu imti skaičių, kiek kasmet Lietuvoje diagnozuojama tuberkuliozės, tai maždaug 500-700 naujų tuberkuliozės atvejų. Tai sudaro maždaug 25-26 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

– Vadinasi, aš galiu bet kur apsikrėsti šia liga?

– Nėra taip baisu. Iš tikrųjų užsikrėsti tuberkuliozės mikrobakterija galima bet kur, bet norėčiau atkreipti dėmesį, kad užsikrėtimas nelygu liga. Nes daugeliu atveju žmogaus imuninė sistema sunaikina įkvėptą mikrobakteriją ir žmonės nesuserga. Kad susirgtų žmogus, kuris užsikrėtė, reikia tam tikrų papildomų sąlygų.

– Kokios tos sąlygos? Kam didesnė grėsmė yra užsikrėsti tuberkulioze?

– Yra kelios priežastys. Pirmoji priežastis yra nepakankama mityba, nepakankamas baltymų ir riebalų vartojimas. Žmonių, kurių kūno svoris mažesnis nei turėtų būt, ypač vegetarų, ypač nevartojančių riebalų, tikimybė susirgti, užsikrėtus tuberkulioze yra didesnė. Taip pat didesnė tikimybė susirgti žmonėms, kurie vartoja vaistus dėl kitų ligų, kai tie vaistai silpnina imunitetą. Taip pat dar yra grupė ligų, tokių kaip cukrinis diabetas, inkstų funkcijos nepakankamumas ir žmogaus imunodeficito virusas, kurios didina tikimybę susirgti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kodėl Lietuvoje tiek sergančių tuberkulioze?

– Turbūt nėra vienareikšmiško atsakymo. Nors ir mes tyrinėjam, ir kolegos kitose gydymo įstaigose, atsakymo neturiu. Turbūt viena iš svarbiausių priežasčių yra nebaigtas arba chaotiškai vykdytas gydymas. Visam pasaulyje yra labai daug žmonių, užsikrėtusių tuberkulioze – apie trečdalis. Bet tik dalis jų suserga. Tai jei ta dalis, kuri suserga, būtų išgydyta, būtų sustabdytas pernešimas. Didesnė problema yra nevisiškai užtikrintas gydymas. Dažniausiai žmonės patys nenori tinkamai gydytis. Ilgas gydymas, sunku iškęsti. Žmogaus priversti gydytis ligoninė negali, nes yra dar galimybė gydytis ambulatoriškai. Bet užtikrinti šimtaprocentinę priežiūrą ambulatoriškai neįmanoma.

Kad susirgtų žmogus, kuris užsikrėtė, reikia tam tikrų papildomų sąlygų.

– Kaip dabar elgtis viešajame transporte, renginiuose, kur galbūt yra žmogus, kuris turi tuberkuliozės bakteriją? Ar įmanoma apsisaugoti?

– Jeigu žinoma, kad žmogus serga tuberkulioze, tarkim, artimas, tas sergantis žmogus turėtų dėvėti kaukę, o žmogus, kuris artimai kontaktuoja, turėtų dėvėti respiratorių. Bet daugeliu atveju nežinom, kad žmogus serga, tai nesukt galvos. Nes negali žmogus būt paranojiškas ir galvot apie visas pasaulio ligas. Reiškia, ką aš galiu padaryt pats, kaip žmogus? Galiu gyventi, pagal galimybes, sveikai, nerūkyti, normaliai maitintis, šiek tiek grūdintis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sovietiniais laikais

sovietiniais laikais portretas
buvo rūpinamasi žmonių sveikata, visi suskiepijami, tikrinami. Tai ne dabar, kai apie tave šokinės su šypsena privačioje klinikoje, tik jei tavo piniginė stora.

Aldona

Aldona portretas
Tarybiniais laikais Tbc nesirgo ,,nes tada daug kas blogai gyveno,nebuvo ką valgyti,,kaip teigia dabartinė propaganda ir niekas neleidžia žinoti tikros tiesos ir galvokit kaip norit

,,,sovietiniais,,laikais tiuberkolioze beveik niekas nesirgo

,,,sovietiniais,,laikais tiuberkolioze beveik niekas nesirgo portretas
buvo prevensinis tikrinimas , darbe ir visur kitur , sulaikytas girtuoklis , ar kokioj nors landyneje besikuciantis veikejas --visi automatiskai buvo mediciniskai tikrinami , uzfiksuotas esrgantis automatiskai budavo izoliuojamas nuo visuomenes gydomas infekcinese ligoninese, veliau sanatorijose iki visiko isgijimo , siais laikais visi autobusuose , troleibusuose , traukiniuose vazinejasi skrepliuojasi niekas ju netikrina ir jie visi ir nax,,,j niekam nereikalingi tuo labjau Seimo ir Vyriausybes su Prezidentura sugabenti y lietuva banderos ar bulbasu su arabais, bomzai ir prostitutes ,Niekas ju netikrina niekam nereikalingos isidarbinant med pazymos --visiems viskas pofik, todel ir tiuberkulioznyku kaip pakerksnuciu chocholu prostitutes kusy...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių