Ligoninės su nerimu laukia pertvarkos: neabejoja, kad ne visoms pavyks išsilaikyti

  • Teksto dydis:

Ligoninės ir poliklinikos su nerimu laukia, kaip baigsis seniai pradėta, bet dabartinės valdžios savaip sudėliota gydymo įstaigų pertvarka. Ministras Arūnas Dulkys ramina, kad po pertvarkos bus gerai ir gydymo įstaigoms, ir pacientams, bet rajonų gyventojų neguodžia perspektyvos, kad pas gydytojus teks važinėti į kitus miestus, praneša LNK.

Aistros dėl pertvarkos

Kėdainiuose neseniai buvo kovojama dėl akušerijos skyriaus išlikimo. Nesėkmingai. Kėdainietės nuo gegužės gimdyti važiuos į kitus miestus. Dabar vėl nerimaujama dėl kitų ligoninės skyrių likimo. Jų – dešimt, bet kiek po planuojamos reformos išliks, neaišku. Planuojama mažinti stacionarių paslaugų, didinant ambulatorijos paslaugas. Savivaldybės bus raginamos vienyti jėgas.

„Kiekviena savivaldybė su savo sveikatos įstaigų tinklu yra savotiškai skirtinga. Nemanau, kad pati geriausia išeitis būtų jungtis. Esame kalbėję ir su Raseinių kolega, esame lankęsi tenai, ieškojome bendrų sprendimo būdų, bet kad ir gimdymus paimkime – raseiniškės moterys tikrai nevažiuos gimdyti į Kėdainius, o kėdainietės nevažiuos į Raseinius“, – sakė Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Kėdainių savivaldybė pertvarkoms pritaria, bet sakė nežinanti nei kaip jos palies rajoną, nei kiek kainuos.

„Ministerijos atstovams išsakyta būtent dėl pavėžėjimo paslaugų, akcentuota, kad negalima palikti žmonių be prieinamumo, be laiku pasiekiamos sveikatos paslaugų įstaigos“, – teigė Kėdainių rajono savivaldybės gydytoja Ramunė Kabošienė.

Raseiniškės moterys tikrai nevažiuos gimdyti į Kėdainius, o kėdainietės nevažiuos į Raseinius.

Savivaldybių poreikius Sveikatos apsaugos ministerija sakė apibendrins ir remsis jais, kai jau realiai bus vykdoma reforma. O kol kas įstatymo pataisos, reikalingos pertvarkai, keliauja į Seimą.

Mes turime puikių gydytojų, mes turime savo darbui atsidavusių slaugytojų, bet mes turime visiškai netinkamą valdyseną, visiškai neefektyvų darbo organizavimą. Būtent šitie įstatymo projektai yra nukreipti, kad mes keistume tą darbo kokybę“, – komentavo A. Dulkys.

Tik pritarus Seimui bus pertvarkomos ligoninės ir poliklinikos. Tačiau praėjusios kadencijos Seime net valdantieji siūlomoms pataisoms nepritarė.

„Mums pasiseks todėl, kad mes žiūrime kompleksiškai“, – tikino A. Dulkys.

Arūnas Dulkys. / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

A. Verygos kritika

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad siūloma pertvarka vis dar kelia daug klausimų.

„Labai daug kalbama apie sprendimus, gerus tikslus, pvz., sumažinti eiles. Bet vienintelis dalykas, kas yra pasiūloma, – patobulinti išankstinę registracijos sistemą. Kad ir kokia ji būtų tobula, ji gydytojų gi nepridės“, – kalbėjo A. Veryga.

Pertvarkos pagrindas – sveikatos centrai, skirtingų paslaugų koordinatoriai. Jie telks poliklinikų, ligoninių, net privačių klinikų pajėgas, nebūtinai esančias toje pat savivaldybėje. Neabejojama, kad ne visoms dabar dar veikiančioms ligoninėms pavyks išsilaikyti.

„Visiškai suprantamas noras kelti kokybę, pacientų gerovę ir t. t. Mes ne prieš, bet reikalavimai yra tokie dideli. Jeigu jie tokie ir išliks, tai faktiškai dauguma rajoninių ligoninių tikrai, sunkiai įsivaizduoju, kaip galės juos įveikti“, – šnekėjo Kėdainių ligoninės direktoriaus pavaduotoja Rita Kuodienė.

Anot sveikatos apsaugos ministro, skubi pagalba pacientui turi būti užtikrinta per valandą bet kuriame Lietuvos krašte.

„Turi būti užtikrinta, kad savo gyvenamojoje vietoje, savo savivaldybėje jis gautų svarbiausių paslaugų minimalų paketą ir nebūtų, kaip jau yra kai kuriais atvejais, kai važiuojama į gretimą miestą iš akies išsiimti šapo“, – sakė A. Dulkys.

Pertvarka gali užtrukti. Jei Seimas ir pritars, naujai sistemai suderinti, planuojama, prireiks penkerių metų ir beveik 800 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaiku ką ruošia liberkonservatoriai

Klaiku ką ruošia liberkonservatoriai  portretas
su laisvai liberaliais eiliniam Lietuvos regiono žmogučiui . Jau dabar patekti pas specialistą neįmanoma , o kas bus kada bus uždarytos regionų ligoninės ? Nebus vietų ir ligoninėse , nes ministras Dulkys aiškiai nurodo reformos kryptis " mažinti lovų skaičių stacionare " !!! ? Prie ko tik prisiliečia liberkonservatoriai su liberaliais , viskas kas buvo kiek prieinama eiliniam žmogui virsta nauda privatininkui - atsiras privačių kabinetų , tik iš kur skurdo šalyje regione gauti " maišus eurų " ?

Birutė

Birutė portretas
Gauti skubią pagalbą per valandą,tai tikrai tam Dulkiui išdulkėjo smegys.Atviras žmonių nakinimas,nuodija su tą vakcina,narkotikų, alkocholio įvedimas vaikams,dar lbgt iškrypėliams bus laisvė.Tai jau tikrai čia bardelis bus.Reikia vėl TAUTAI sukylti ir kovoti kaip kovojome prieš 30 m.Juk matome,kaip žemyn mes krentame ir tai daro buve kgb kurie,mus nuolat žemina ir neskaito žmonėmis. Mus vadina avių banda,fašistai,jedinstveninkai.Argi tokie žmones tinka vadovauti.Jie prisiekė Dievui ir LR Konstitucijai tarnauti žmonėms,tai tegul ir tarnauja mums,o nesityčioja nuolat ir nenaikina.

na

na portretas
išsilaikys tos kas paklus buhalteriui Dulskiui ir pripaišinės daugiau kovido...tos liks...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių